Корените на хип-хоп музиката ги намираме в афроамериканската музика, а чрез нея и в африканската музика. Гриотите в Западна Африка са пътуващи певци и поети, част от устна традиция, съществувала столетия. Техният вокален стил е сходен с този на изпълнителите на рап и затова смятаме тях, за хората поддържащи искрите на хип-хопа и рапирането в годините назад.

Хип-хоп музиката започва развитието си през 70-те години, в Бронкс, Ню Йорк, където с неговото смесено афроамериканско и пуерториканско население, нараства популярността на т.нар. блок партита, в които участват жителите на цели квартали. В тях се включват диджеи, които пускат популярна музика, най-често фънк и соул. Срещайки одобрението на публиката, те започват да отделят перкусионните прекъсвания в популярните песни, като тази техника става известна като ямайска дъб музика. Постепенно се развиват техники, като скречинга и бийт миксинга, които наред с брейковете създават основа, върху която може да се рапира.

Рапирането е вокален стил, при който се изпълнява предварително подготвен или импровизиран речитатив в рима и ритъм, върху инструментален или синтезаторен бийт, a понякога и а капела. Бийтовете, почти винаги са в размер 4/4, и могат да бъдат получени чрез семплиране или сливане на откъси от други песни, но могат да включват и изпълнения на синтезатор, дръм машина или инструментални изпълнения на живо. Текстът на речитатива може да бъде предварително подготвен или импровизиран.

Един от известните български рап изпълнители е Станислав Найденов Найденов  СПЕНС.

Спенс твърди, че е привърженик на генгста рапа и си пада по мелодичния хип-хоп от Западното крайбрежие. Казва, че не е привърженик на чистото копиране, макар че използва някои семпли. Музиката, текстовете и аранжиментите в парчетата му са изцяло негови. 

Той е и главният герой в наближаващото Warm-up Събиране със Спенс в CYBAR!

Повече информация за събитието ще намерите на: http://www.powwow.bg/bg/events/default/1279


CYBAR предоставя на всички почитатели  - Ъндърграунд Хип-Хоп музика. Безмилостен бас и яки хитове.- всяка сряда от 18:00 ч., с подбрана плейлиста и качествени питиета. 



Continue the Movement - да запазим традицията на рап музиката в чистата му форма. Това е цел и кауза, върху която работи екипа на POWWOW и CYBAR! До момента участие в нeя са взели: WOSH MC, SECTA, SISTAH, SENSI, VANSAN, Bobaro, Cigulkata, Gerata, NRG D, Coca 187, Stanchika..