Индиански талисмани

12 юли 2018 четвъртък
От 15:00
До 17:30

В Додо Академия ще си направим индиански талисмани за здраве и късмет.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Индианската медицинска торбичка /вързоп/ съдържа всички пособия, необходими за защитата на собственика й и за засилването на духовната му сила. Такива торбички-талисмани са носели индианските лечители - шамани и воините, а отделни членове на племето са се грижели за съхраняването и опазването на племенния талисман. Предназначението им било да носят добър късмет, здраве, любов и изобилие и да направляват и защитават притежателя си. 

Според индианската традиция във всяка торбичка или вързоп трябва да има елементи отчетирите "царства" в природата – растения, животни, минерали и хора.Това могат да бъдат цветя, различни семена, пера, кости, лечебни и сакрални камъни, ключ или пък предмет, свързан с животинския тотем на отделния индивид.

Медицинските торбички и вързопи са сакрални вещи и често се носят на врата, близо до сърцето. Могат да се носят на колана, в джоба или в друга чанта и т. н. Тъй като онагледяват духовния живот на човек, съдържанието им се възприема за сакрално от племенната общност и те не бива да се разкриват. Никога не трябва да докосват земята, поради което трябва да са внимателно увити. Изработването и отварянето на медицинските вързопи обикновено е съпроводено от молитви и специални ритуали.

В традиционната индианска медицина т.нар. торбичка /вързоп/ се прави от кожа и се шие с шило и конци от сурова кожа, за да може да се носи или окачва, а понякога се изработват и от плат.