Friday Challenge

15 януари 2021 петък
От 10:30
До 23:55

„Свободната енциклопедия, която всеки може да редактира“ 

Днес се навършват 20 години от стартирането на проект Уикипедия. Нейният основател Джими Уейлс определя нейната дефиниция като „Опит да се създаде и разпространи свободна енциклопедия с възможно най-високо качество до всеки човек на планетата на собствения му език“.  Тя се разработва на сайта wikipedia.org чрез компютърна програма, наречена  „уики“.

Уикипедия е динамичен продукт създаван от съвместното сътрудничесто между доброволци от различни държави и на различни езици. Платформата позволя на всеки човек с достъп до интернет да създава и редактира статии. Към днешна дата нейното съдържание наброява над 40 милиона статии. Над 301 са различните езици на версията Уикипедия, като съществуват раздели и на мъртви езици като латински и старобългарски език. 

През 2020 г., Уикипедия се оценява като "последното добро място в интернет", носител на културни иновации, заради по-лесния достъп и по-голямото използване на нейното съдържание в днешни времена. Нейните редактори са насръчавани на придържане към 'неутрална гледна точка" и 'обективната истина" при създаването и редактирането на статии, това е причината и голяма част от медии и академичните среди да използват тези материали.

Днешното предизвикателсто към вас e:

Открийте значението на думата "Powwow".


Оставете коментар с вашите отговори и това ще ви донесе точки, които ще добавим към вашия личен powwow актив. Всеки верен отговор носи 1 точка, а най-активният от вас в края на месеца ще получи награда.

И не забравяйте, че за да оставите коментар е необходимо да сте логнати с персоналния си акаунт за www.powwow.bg.