Логическа задача

22 януари 2021 петък
От 12:30
До 23:55

Тази седмица ви предизвикваме с поредица от логически задачи.

Ето и условието на задачата за днес:

Условие на задачата

Заедно с още девет души, вие сте заловени от пирати, кръстосващи моретата. След дълги преговори, капитанът се съгласява да ви освободи, но само при условие, че разрешите неговата загадка.

- Ще ви подредя в колона по височина, като всички ще гледате само напред, така че всеки от вас да вижда всички пред него. Няма да можете да гледате зад вас или да излизате от колоната. На главата на всеки от вас ще има черна или бяла шапка, сложени произволно. Но, няма да ви кажа колко са шапките от всеки цвят! Когато ви позволя да започнете, всеки от вас трябва да познае с какъв цвят шапка е, като започнем от този, който е най-отзад в колоната. Единствените думи, които имате право да произнесете са "черно" или "бяло" и то, когато ви позволя. Ако някой реши да даде сигнал на останалите по някакъв друг начин, всички ще останете в плен. Ако поне девет от вас познаят правилно цвета на шапката си, всички ще бъдете освободени. Имате пет минути, за да  измислите план! После ще ви подредя, ще сложа шапките и започваме. 

Предложете стратегия, която гарантирано да спаси всички?

Оставете коментар с вашият отговор и това ще ви донесе точки, които ще добавим към вашия личен powwow актив. Всеки верен отговор носи 1 точка, а най-активният от вас в края на месеца ще получи награда.

И не забравяйте, че за да оставите коментар е необходимо да сте логнати с персоналния си акаунт за www.powwow.bg.