Никола Райков завършва информационни технологии в Чикаго, като по време на следването си поддържа сайт за кино рецензии върху американското кино. Започва да публикува свои статии, разкази и повести. Пише кино прегледа на телевизия ММ. Силно разочарован от американския начин на живот и светоглед, веднага след дипломирането си се завръща в България.

Малкият му син става повод да открие истинското си призвание и талант. Докато все още не може да чете, таткото решава, че иска да го въведе в приказния свят на книгите, като го поведе в приключението на едно малко таласъмче. В "Голямото приключение на малкото таласъмче" детето само си избира по кой път да поеме, с какво да напълни раничката на гърба си, какво име да си избере. Пътешествието е дълго - цели 48 глави, пълни със срещи с великани и джуджета, с вълци и мечки, със съкровища и уроци за живота. Детето няма нужда от подсказките на мама и татко. То само се справя по дългия и вълнуващ път на приказката-игра.

След феноменалния успех на първата книга, на бял свят се появява и "Още по-голямото приключение на малкото таласъмче", с която става най-младият автор печелил националното отличие "Константин Константинов" на Министерство на Културата - най-престижната награда за детско творчество в България.

“Голямото приключение на малкото таласъмче” е първата детска книга на български език в подобен формат на книгите игри, които бяха особено популярни през 90-те години на миналия век. Книгата разпалва въображението на децата от 3 до 8 годинки, както и на съхранилите чувството си за хумор възрастни. Всеки край има различна поука, всяко приключение носи полезен урок.

Авторът издава и книга за “Добросъците”, които живеят в домовете ни – скрити във фотьойлите, под килимите или пък в електрическите крушки. Там, зад диваните, сред детските играчки и под спалнята, техният свят е напълно различен от този на странните Големи Човеци. Илюстратор на книгата е Мая Бочева, художник на комикс списание „Дъга“.

Като част от националното турне за представяне на книгата си Никола Райков ни удостои с честта да посети Dodo academy, за да представи своето творение и на нашите деца.



На красивите му книги “Голямото приключение на малкото таласъмче”, "Още по-голямото приключение на малкото таласъмче" и “Добросъците” вече могат да се наслаждават всички деца от Dodo academy, както и всички Powwow клубни членове.



library@powwow.bg