Gaia project e самостоятелна игра, продължение на известната Terra Mystica (въпреки, че е излязла преди 5-6 години, играта все още заема 7 място в престижната класация на boardgamegeek.com). Затова не е чудно, че дизайнерите Jens Drögemüller & Helge Ostertag надграждат начина на игра и избират привлекателна галактическа тема.

Основна идея

Вие управлявате една от 14-те раси, които живеят на 7 различни планети в галактиката на Terra Mystica. Всяка раса има специални умения, както и възможности, които впоследствие може да отключи. Целта на всяка от тях е да завладее съседните обитаеми планети. Освен основните планети има и 2 специални: 

  • Gaia планети (зелени) - могат да се заселват от всички срещу кубче изкуствен интелект
  • Transdimensional планети (лилави) - благодарение на големи количества енергия, чрез така наречените Gaia проекти могат също да се превърнат в обитаеми.

Играчите трябва да изследват различни технологии, за да усъвършенстват своите умения, които са в 6 направления (заселване на нови планети, движение в галактиката, изкуствен интелект, преобразуване на планети в Gaia, придобиване на ресурси в началото на хода и научно знание). Освен завладяването на нови планети и развитието на технологии, играчите имат възможност да превръщат мините си в по-добри структури, както и да обединяват съседни планети във федерации.

Играта продължава 6 рунда, като за всеки има критерий, по който играчите могат да получават допълнителни точки. 

Всеки рунд има 4 фази:

  • Събиране на приходи – играчите получават ресурси спрямо расата си, сградите, които са построили, технологиите, които са развили и бонуса за текущия рунд. Имаме следните ресурси – пари, знание, руда, кубчета изкуствен интелект и енергия.
  • Gaia проекти – превръщане на Transdimensional планетите в Gaia
  • Действия – играчите избират между 7 вида действия и се редуват докато не решат, че не могат/не искат да извършват повече действия този рунд. 
     
  • Почистване

Един от основните механизми е движението на енергията. Тя минава през 3 етапа, докато стане готова за използване, а освободи ли се, с нея може да се купи почти всичко. Колкото повече енергия обработва расата ви, толкова повече време ще е необходимо, за да се възобнови .

Друг интересен механизъм е съседството с останалите играчи. Всеки път, когато някой играч преустройва една сграда в друга, съседите му имат право да обработят част от енергията си, в замяна на определен брой точки. Една от сградите пък може да си купите с отстъпка, ако някой от съперниците ви се е заселил наблизо.

Точки могат да се получат по време на играта по различни начини – чрез формиране на федерации, разучаване на нови технологии. В края на играта играчите се състезават по други 2 критерия – това може да са колко видове планети са заселили, брой построени сгради, брой колонизирани Gaia планети и т.н. Играчите справили се най-добре с тези условия вземат съответно 18, 12 и 6 точки.


Въпреки, че играта има доста правила, необходими са ти 2-3 хода, за да се ориентираш в каква насока трябва да се развиваш и накъде да тръгнеш, за да превземеш максимална част от галактиката.


Преиграваемост

При подготвяне на играта от всички видове елементи се избира на случаен принцип само част от тях. Имате общо 14 раси, които населяват 7 начални планети, галактиката се състои от 10 модула, които можете да поставите по различен начин, модерните технологии, които расите могат да усвоят са 6 от общо 15. Критериите за точки в рундовете са 10, като избираме 6. За края на играта пък имаме 6 различни условия, като само 2 ще са в сила. Имаме и различни бонуси за текущия рунд – отново не играем с всички, които има в кутията.

Общо взето от всичко имаме по много - гарантирано голямо разнообразие и предизвикателство. Дори и с една и съща раса има толкова случайни елементи, че на практика е невъзможно да имате еднотипна игра.


Компоненти

Играта е изключително красива – както и приляга на галактическа игра. Сградите и совалките са качествени и детайлни. Таблата на расите са интуитивно направени. Всяка раса трябва да положи определени усилия, за да засели планети от друг вид, но не се налага да помните това, а лесно се ориентирате от таблото си. Ясно се виждат специалните умения, както и приходите в началото на хода.


Същото важи и за таблото за развитие в различните технологии – разбираш какво ще получиш на всяко следващо ниво, кога съответната технология започва да ти носи точки и има ли моментен приход.


Играта идва и с 2 книжки и тесте карти за соло вариант (все пак и сам война е войн). Сигурни сме, че е добре организиран и голямо предизвикателство, затова ще очакваме да споделите вашите впечатления от него.


В играта има толкова много компоненти, че голямата кутия е максимално уплътнена и всичко се събира точно. За съжаление това води до сравнително дълго време за подреждане и събиране елементите


Да, играта не е от най-кратките. Да, трябва да отделите 15-тина минути общо за нареждане и събиране. Да, играта има доста правила. Но … започнете ли да играете, ще разберете колко гениално е замислена играта. Ще навлезете в галактическата тема и ще се стремите да завладеете максимална част от планетите. Ще се изправите пред трудни избори - дали да инвестирате в нещо много скъпо и следващия ход почти да нямате ресурси или да търсите баланс в действията си. Дали да се насочите далеч от своите конкуренти, за да не заемат планетите, които искате или да се заселите около тях за да ползвате бонусите от съседство. Изключителна стратегия, примамващ дизайн и удовлетвореност от постигнатото на края на играта (дори и да не спечелиш) - несъмнено това е една от най-добрите игри, издадени през изминалата 2017 година.


Характеристики: 
Тип: стратегическа
Брой играчи: 1 – 4
Продължителност на играта: 60 – 150  минути 
Възраст:12+ години
Издател: Feuerland Spiele
Език: Английски (компоненти са езиково независими)


В Cybar събота се организират събития с настолни игри, различни турнири и състезания, в които малки и големи играят заедно. Ако и вие искате да станете част от това приключение, може да се присъедините към следващите събития в календара ни със събития на сайта. 

По ваше желание и след подадена заявка може да бъде закупена настолна игра, която да обогати голямата колекция на настолни игри в Cybar.