Проектът BioBlitz – Диви пчели“, който стартира в началото на април 2023  г. е причина в  Party Library на  Powwow Club да бъде организирана среща, която да насочи вниманието ни към опазване на биоразнообразието  в региона. Водещ ще бъде  Роман Рачков - агроном, специалист по  тропично и субтропично  земеделие, експерт по интегрирана биологична защита,  с интереси, насочени към инвазивните видове в Европа,  чиято активна дейност от години е насочена към редица еко каузи, насочени към опазването на околната среда.  Ето какво сподели  той, дни преди срещата, в интервю за  Powwow Blog. 

Грета: Здравейте, г-н Рачков. Добре дошли отново на територията на Powwow Club, за да споделите опита си в различни сфери, свързани с опазването на природата и околната среда.

За втора поредна година, в началото на април в България стартира проектът "BioBlitz - Диви пчели", чиято цел е установяването на видовото разнообразие и състоянието на изключително важните за природата популации. Какво трябва да направи всеки един от нас, който би искал да се включи в него?

Роман РачковДостатъчно е всеки желаещ да инсталира на мобилния си телефон приложението iNaturalist, достъпно за Android и iPhone, и в него да потърси прoекта “BioBlitz Диви пчели”, към който да се присъедини. След това, когато се разхожда в града или околностите му, да снима различните видове пчели, които вижда през него. В Европа има окoло 2000 вида диви пчели, но за съжаление, у нас никога не е правено детайлно проучване, относно видовото им разнообразие. Така че, с този проект се стремим да запълним тази празнина, включвайки непрофесионалисти.

Грета: Медоносната пчела е издигната на пиедестал и от ранна детска възраст започваме да разбираме, че тя е важна за нашето съществуване, не само заради вкусния мед. Но, според Вас, доколко полезно за природата е интензивното отглеждането на този вид пчели?

Роман РачковЕвропейската медоносна пчела /Apis mellifera/ е само един от над 20 000 вида пчели, обитаващи днес Земята. 10% от тях се срещат в Европа. Интензивното земеделие, използването на пестициди и промените в климата водят до рязко намаляване на популациите от диви пчели, като някои от тях са застрашени от изчезване. Интензивното отглеждане на медносната пчела, когато не е съобразено с наличието на популации от диви видове пчели застрашава последните, които не могат да оцелеят в борбата за ограничените ресурси от медоносна растителност. Губейки битката между видовете, те са заплашени от изчезване.

Грета: А можем ли да си развъдим диви пчели в домашни условия?

Роман РачковДа, да се развъдят някои видове диви пчели е напълно възможно. Поне от над 30 години, различни видове земни пчели се отглеждат с цел опрашване в оранжерии. А няколко вида пчели зидарки от род Osmia се отглеждат с цел опрашване на овощни градини в Германия, Чехия и Полша. Доказано е, че те са много по-добри опрашители от медонoсната пчела, като за пример, ако за опрашването на 10 дка градина с ябълки ще са необходими два кошера с медоносни пчели, което е няколко десетки хиляди индивида, същата работа биха свършили само 300 пчели от вида Osmia cornuta.

Грета: През последните години думата "био" някак си стана модерна и в търговската мрежа ни заливат всякакви етикети с този "зелен надпис". За какво можем да следим, като потребители, за да сме сигурни, че консумираме био продукти?

Роман РачковПотребителите трябва да следят за наличието на сертификат, че наистина става дума за био сертифициран продукт, неговия номер, кой е издал сертификата. Това задължително трябва да фигурира на етикета на предлаган за такъв продукт.

Грета: Съществува тенденция, все повече млади хора да обръщат поглед към природата, връщайки се на село и създавайки свое производство в малки ферми, което им гарантира до известна степен "чистотата" на произведената продукция. Какви съвети бихте дали на хората, които тепърва прохождат в градинарството?

Роман РачковДа не разчитат на знанията на “баба от село”, която доста често прекалява с пестицидите в градината си, а най-малкото да се консултират със специалист агроном, който е способен да им даде професионална консултация, какво и как да отглеждат.

Грета: Какво можем да направим, ако живеем в апартамент и разполагаме само с балкон или тераса? Възможно ли е да се отглеждат полезни, екологично чисти плодове и зеленчуци в градска среда и как става това?

Роман РачковДа, това е напълно възможно. Тенденция в света е така нареченото “градско градинарство”, което освен в междублоквите пространства може да се практикува и на балкона в контейнери. Така че, освен цветя, хората могат да си отглеждат на малко пространство и екологично чисти зеленчуци. 

Грета: Кои инвазивни видове растителност представляват най-голяма опасност за биоразнообразието в нашия регион? Как бихме могли да се справим с това?

Роман РачковОпасност за биразнобразието в града е растението айлант /Ailanthus altissima/, което практически в момента е навсякъде. С него можем да се справим, ако отговорните за зелените ни системи институции предприемат необходимите мерки за неговото трайно премахване от зелените площи в града.

Грета: Като специалист по тропично и субтропично земеделие, бихте ли споделили какви екзотични растения лесно могат да се отглеждат по нашите географски ширини и каква е ползата от тях?

Роман РачковАко трябва да сме честни, не малко неща които традиционно консумираме, всъщност са растения на тропика и субтропиците. Например краставицата и патладжанът са от Индия, картофите, пиперът и доматите са от Южна Америка. С промените в климата, в някои райони на страната ще е напълно възможно да се отглежда маслината и както виждаме, смокинята вече безпроблемно вирее и в Северна България.

Грета: От Ваша статия по темата, наскоро научих, че известната на всички туя, често използвана в парковото озеленяване, е напът да изчезне и причината се крие в кипарисовата златка. В такъв случай, какъв подобен вид растение бихме използвали за жив плет, например? 

Роман РачковИдеален жив плет става, чрез използване на растението лигуструм. Евтино е, расте бързо и може да се оформя лесно.

Грета: Децата знаят, че на растенията им трябва топлина, светлина, вода, почва... и непрестанна грижа, разбира се. А колко важен е студът?

Роман РачковВ своето еволюционно развитие, растенията от умерения пояс са се приспособили към сезонната промяна на времето и са изградили видово и сортово специфични изисквания, както към положителните суми на ефективните температури, така и към количеството студ, необходим за нормалното им развитие. Недостатъчното количество охлаждащи единици през зимата може да доведе до сериозни проблеми, свързани с тяхното развитие. Това, от своя страна, пък води до загуба на добиви и по-ниско качество на селскостопанската продукция. Това налага земеделските производители и у нас да предприемат мерки свързани с адаптацията на земеделските си практики към един променящ се и в бъдеще климат.

Грета: Благодаря Ви за това изключително интересно интервю. На 6 април 2023 г. в Party Library от 18:30 ч. всички, които имат отношение към природата ще имат възможност да се срещнат с Вас, за да дискутирате заедно любопитни теми, свързани с опазването на биоразнообразието, както и да научат повече за проекта "BioBlitz - Диви пчели".