Във въздуха се носят завладяващи ритми от перкусии, изкусно съчетаващи се с богатия и плътен звук на контрабас. Изразителните и импровизаторски възможности на саксофона фино се допълват от кадифен глас и китарен звън, преминаващ през редица завладяващи музикални стилове, оставящи следа в съзнанието ни. 

Това са Teddy Velvet Band - Георги Попов /перкусии/, Ален Бенев /контрабас/, Александър Гегов /саксофон/ и Теодора Николаева /китара и вокал/. Те идват в Cybar, за да споделят своята музика, носеща в себе си нежното усещане за кадифе. 


Красива, цветна, фина и с авантюристичен дух, Теди Николаева споделя интересни и вълнуващи моменти от творческите предизвикателства, пред които смело се изправя, създавайки своята музика.

Грета: Здравей, Теди! Радвам се, че ще имаме възможност да си поговорим за музика, дни преди концертa на групата Teddy Velvet Band в Cybar. Името "кадифе" е красноречиво, затова няма да питам какво се крие зад него. Но, колко сериозна е отговорността, когато групата е кръстена на теб?

Теди Николаева: Всъщност, аз събрах останалите музиканти около себе си, с цел да свирим моя авторска музика и любими кавъри. Грижа се за рекламата на групата, представянето ни в интернет, както и за голяма част от участията. В тяхно лице срещам отзивчивост, подкрепа и ведър дух, което, заедно с музикалните им качества, е голямо богатство.

Грета: Как определихте стиловете, които да подхождат най-добре на групата?

Теди Николаева: Това са стилове, които подхождат на състава инструменти и на нашия натюрел: боса нова, суинг, ска, реге, блус, латин, етно, фънк.

Грета: Ти си автор на музиката и на текстовете на песните. Можеш ли да споделиш, за коя от своите песни си имала най-шантавото вдъхновение?

Теди Николаева: Хм, повечето всъщност са написани поради любовни истории. Но има една, която е посветена на тишината и ползите от нея. Иронично, нали? Нарича се „Огледай се, подишай, помълчи“.

Грета: Преди месец в Party Library на Powwow Club беше перкусионистът Георги Попов, в компанията на Илко Градев /акордеон/ и Иван Стилянов /китара/, които свириха Tango & Jazz Manouche. Той е част и от Teddy Velvet Band. Ти пък свириш и с дамското трио-квартет "Wet Pebbles". Какво /освен финансовата част, разбира се/ кара съвременният музикант да "мигрира" в различни формации?

Теди Николаева: Климатът и потенциалът в различните групи. Ако се чувствам добре в даден състав съм готова да инвестирам време и енергия. Вярвам, че и за другите е така.

Грета: В Teddy Velvet Band вниманието е насочено към теб и това е съвсем разбираемо. Как се справяш с мъжката част от групата? Случвало ли се е да налагат своето мение по някои музикантски въпроси?

Теди Николаева: Винаги изслушвам мнението и музикалните им предложения, и опитваме различни неща, докато напаснем аранжимента. Не налагам първоначалното си виждане, ако има съпротива. Много пъти са внасяли уж нещо, на пръв поглед малко, което обаче намества пъзела и дава финес. А понякога, музиката просто има нужда да отлежи. Една идея или работи сама за себе си, или не.

Грета: И естествено ще питам за "Wet Pebbles"- красиви, атрактивно изглеждащи дами, прекрасни изпълнители, събрани на едно място. Това често е взривоопасна комбинация! Има ли конфликтни ситуации и кой е балансьорът?

Теди Николаева: Има. И трите се стремим да балансираме. Като на лодка сме! /Смее се./ Целенасочено пазим всички боеприпаси и улики, далеч от нищо неподозиращия космически бас – Данаил Брезов.

Грета: Наскоро излезе видеото към песента "Познати бесове". Кои са твоите "бесове"?

Теди Николаева: Сред бесовете ми са: съжалението за отминали моменти, любовните разочарования, страхът от хода на времето, липсата на концентрация в една сфера, размазването на приоритети, непостоянството в здравните навици, преследването на удоволствие, параноята, относно липсата на развитие...Такива неща.

Но, хубавото при мен е, че само заглавията звучат страшно. Реално песните са много позитивни!

Грета: Доколко независим може да бъде българският изпълнител?

Теди Николаева: Доколкото иска. Ако може да прави това, което му харесва, без да се чувства „продаден“, значи всичко е наред. „Познати бесове“ например е реализирана с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура и това ми даде спокойствие и вдъхновение. Освен това, слава Богу, имам и хубава постоянна работа – учител съм по музика в Първа английска гимназия в София. Това е отговорност, която ме заземява и мотивира още повече да бъда независима.

Грета: Разкажи за някое музикално приключение, което ти се е случвало?

Теди Николаева: Най-голямото ми музикално приключение бе, когато на 26 години реших да пътувам на стоп като уличен музикант, заедно с един флейтист, свирейки на нов инструмент – китара – след като бях завършила музикално училище с пиано и консерватория с педагогика. Изминахме повече от 12 000 км из Европа, за около 3 години. Мисля, че и за моите родители това беше най-голямото приключение. Бяха в тих шок. Но пък не ме спряха и сега вярвам, че повече се гордеят с мен.

Грета: Има ли музикален проект, който е предизвикателство за теб и много би искала да осъществиш?

Теди Николаева: Да, засега това е първият ми албум. Песните са измислени и повечето от тях вече свирим по лайфове с Teddy Velvet Band, както и с Wet Pebbles. Надявам се скоро и да ги запиша всички така, както искам.

Грета: Благодаря за това интервю. На 22 април 2023 г. публиката в Cybar ще бъде заредена с невероятни емоции от музиката на Teddy Velvet Band. Желая успех във всички музикални предизвикателства, които стоят пред вас.