Ащанга Йога или Ащанга Винася Йога е древна йогийска система, зародила се в индийския град Мисоре. На български език „Винася“ означава  „дишам“, докато „Ащанга“ в буквален превод означава „осем сетива / степени. Тези осем степени са тясно свързани и взаимодействащи –Яма, Нияма, Асана, Пранаяма, Пратяхара, Дхарана, Дхяна и Самадхи.

Първата от тях „Яма“ се отнася към правилата за общественото поведение, като Яма означава още контрол и самодисциплина. „Нияма“ реферира към кодекса на личното поведение (самодисциплина и самоопознаване).Следващата степен „Асана“ акцентира върху физическите упражнения, практикувани по време на йогата, като в буквален превод „Асана“ означава седяща поза.Четвъртата степен „Пранаяма“ акцентира върху съзнателното упражняване контрол над дишането. Последните четири степени – Пратяхара, Дхарана, Дхяна и Самадхи –са "вътрешно-пречистващи" практики.Те водят до овладяване на ума. „Пратяхара“ реферира към независимостта на ума от сетивата. „Дхарана“ апелира към концентрация на мисълта. „Дхяна“ се отнася към медитация и задържане на насочената мисъл, докато последната осма степен „Самадхи“ се отнася до  просветлението и себереализацията.

По време на Ащанга йога сесия правилното изпълнение на така наречените асани (пози) е изключително важно, тъй като от това зависи овладяването и концентрацията на мисълта. Целта е да се успокои ума, след което тялото да го последва.

Този вид йога е изключително полезна както за тялото, така и за ума. Той спомага за подобряване на кръвообращението и храносмилането, повишава имунитета на организма и заздравява подвижността на ставите. Други основни и полезни ефекти са: подобрение на концетрацията, повишаване устойчивостта на тялото, избавяне от негативни мисли, умора и депресии.

Нека приемем предизвикателството наречено Ащанга йога и се заредим с положителна енергия!

Всеки вторник и четвъртък в Kraftmagnet gym има тренировка по Ащанга йога с инструктор - Алекс Шефчик!

За повече информация посетете линка: http://www.powwow.bg/bg/kraftmagnet-gym