Пилатес е система от физически упражнения, разработена в началото на 20 век от Джоузеф Пилатес. Тя се практикува в цял свят, и особено в западните страни като Канада, САЩ и Обединеното кралство. Към 2005 г. 11 милиона души практикуват дисциплината редовно, с 14,000 инструктори само в Съединените щати.

В книгата си „Завръщане към живота“, Джоузеф Пилатес представя своя метод като изкуството на контролираните движения, които трябва да изглеждат и да се усещат като тренировка при правилно изпълнение. Ако се практикува с постоянство, Пилатес подобрява гъвкавостта, изгражда сила и развива контрол и издръжливост в цялото тяло. Акцентът е поставен върху правилното дишане, разработване на мускулното ядро в средата на тялото и подобряване на координацията и баланса. Ядрото, състоящо се от мускулите на корема, долната част на гърба и бедрата, често се нарича "електростанция" и се смята, че е от ключово значение за стабилността.

Системата на Пилатес дава възможност различните упражнения, да бъдат променяни в различни диапазони на трудност от начинаещи до напреднали, и в съответствие с конкретните цели, съобразно възможностите на практикуващия. Интензивността може да се увеличи с течение на времето, съобразно състоянието на тялото и нивото на адаптация към упражненията.

Пилатес се основава на девет принципа:

Дишане: Правилното пълно вдишване и пълно издишване са от ключово значение. Пилатес опитва правилно да координира дишането с движенията, като всяко упражнение е придружено с инструкции за правилно дишане.

Концентрация: Пилатес изисква абсолютно съсредоточаване. Начинът, по който се правят упражнения е по-важен, отколкото самите упражнения.

Контрол: "Contrology" е предпочитаният от Джоузеф Пилатес термин за неговия метод, и той се основава на идеята за контрол на мускулите. Всички упражнения се правят контролирано, мускулите работят срещу гравитацията в полза на еластичността, и по този начин се контролира движението на тялото и опорно-двигателния апарат.

Центриране: Центърът е фокусна точка на метода на Пилатес. Пилатес инструкторите се съсредоточават върху групата мускули в центъра на тялото - областта на корема, долната и горната част на гърба, бедрата, хълбоците, и вътрешната част на бедрата, които наричат "електростанция". Всяко движение в Пилатес трябва да започне от центъра и да се премести към крайниците.

Преливане: Пилатес цели елегантна пестеливост на движенията, които трябва да преминават плавно и да преливат чрез подходящи преходи.

Правилна позиция: Използването на правилната поза, докато правите упражнения Пилатес подобрява безопасността чрез коригиране на мускулни дисбаланси и оптимизиране на координацията.

Прецизност: Фокусът е върху извършването на точното и перфектното движение, а не на множество апатични такива. В това се състои мъдростта на физическата култура - малко енергични усилия, отколкото много, но флегматични. Целта е за тази точност да се превърне във втора природа и да се пренесе в ежедневието като елегантност и лекота на движенията.

Релаксация: Правилните мускулни усилия и умствена концентрация изискват и подходящата релаксация.

Сила: С времето се повишава точността на изпълнение на упражненията, движенията стават по-ефективни, така че усилията стават и по-малки.

Джоузеф Пилатес в цитати:

Пилатес постига овладяването на ума посредством контрола над тялото.

След 10 тренировки ще почувствате разликата, след 20 ще видите разликата, след 30 ще имате ново тяло.

Умът оформя тялото.

Добрата стойка може да се усвои само, когато целият механизъм на тялото е под съвършен контрол.

Човек е толкова млад, колкто е гъвкав гръбнакът му.

Промяната се случва чрез движението, а движението лекува.

Пилатес е пълна координация на тялото, ума и духа. Постига се целенасочено придобиване на пълен контрол над собственото тяло и след това чрез правилно повторение на упражненията постепенно и прогресивно се придобива естествен ритъм и координация, свързани с всяко подсъзнателно действие.

За да постиганем на най-високите постижения в рамките на нашите възможности във всички сфери на живота, трябва постоянно да се стремим да придобием силни и здрави органи и да развием ума си до границите на възможностите ни.


Деси може да ви покаже как да започнете да се грижите по-добре за тялото си и да се чувствате по-добре. Заповядайте всеки понеделник и сряда от 17:30 до 18:30 часа в KRAFTMAGNET GYM.

http://www.powwow.bg/bg/events/default/2483/?bk=events