В забързаното ежедневие, всички търсят най-практичния, бърз и лесен вариант да отметнат задачите за деня си. Обикновено, липсата на време е най-честото оправдание, за да пропуснем тренировка. Но съществува и вариант при който с няколко минути на ден да постигнем максимални резултати. Високо интензивните тренировки са чудесен начин да вмъкнем нужната физическа активност в натоварения ни график. Един от методите на такъв тип тренировки е табатата.

През последните години методът табата набира изключителна популярност не само сред фитнес средите. От него се възползват и професионални спортисти с цел подобряване на издръжливостта и постигане на максимални резултати. Табатата използва много опростена схема, която най-лесно се обяснява като 20/10 (20 секунди интензивна активност и 10 секунди почивка). Тази схема се изпълнява няколко пъти (обикновено 8 серии), при които нивото на натоварване е по-оптимално и  горенето на калориите е по-високо. Това пък от своя страна оказва много по-голямо влияние върху загубата на подкожни мазнини (в сравнение с ниско или средно интензивно кардио).

Защо обаче да изберем табата тренировка?

Ето и няколко причини защо табатата е подходяща за всички и е една много функционална тренировка с максимален ефект.

1. Работния процес се изпълнява със собствена скорост. Тоест ако за 20 секунди вие можете на направите 10 клякания, а човека до вас 15 – няма проблем. Тренирате със скорост подходящата за вас и вашата физика. Протоколът табата няма зададен брой повторения, които да изпълните в рамките на 20-те секунди. Трудността тук е ключовия елемент.

2. Не е обходимо да прекарвате 2 часа в залата. Табатата спестява време, като една тренировка може да трае 20-30 минути заедно със загрявката. Така оправданието „не ми остава време да тренирам“ губи смисъл! ;)

3. За този тип тренировки не са необходими фитнес уреди или специални оборудвания. Всички упражнения могат за се изпълняват със собствено тегло. Това което ви е необходимо е малко желание.

4. Тренировките могат да включат в състава си упражнения, които ще натоварят цялото ви тяло. Всички видове клекове, бърпита, лицеви опори, различни скокове, коремни преси са неразделна част от една табата тренировка. Практически всяко едно действие, изпълнявано на фитнес уред може да се превърне в част от табата движение. Така не е обходимо да посещавате всеки ден фитнес залата и да правите тренировки за отделни мускулни групи. Достатъчно е няколко пъти в седмицата да изпълнявате табатата тренировка и резултатите няма да закъснеят.

5. Табатата не е скучна тренировка. Както споменахме и по-горе тя е много по-добър вариант от ниско или средно интензивно кардио, което отнема доста време и в повечето случаи е монотонно и скучно. Точно заради това много хора отказват да го изпълняват и губят интерес.

Можем да дадем още доста причини защо табатата е чудесен тренировъчен метод, но това ще го оставим на вас. Посетете нашите занимания и се убедете в ефективността й. Очакваме Ви!


Повече за тренировките по Табата - тук.