Ето какво споделя нашата треньорка Радостина за здравословното и балансирано хранене. Защо да предпочетем режим пред диета и как да работим върху храненето си с цел дълготрайни резултати.

През последните години една от често обсъжданите теми са диетите.  Те набират популярност не само сред фитнес ентусиастите, но и сред обикновените хора. Като за начало да определим какво всъщност е диетата. Като отговор на въпроса, можем да разгледаме няколко варианти. Първият е начина на хранене и храните, които консумира човек, докато вторият се различава с това, че диетата представлява специален курс на хранене, при който човек се ограничава от дадени храни с някаква цел. Често обаче хората бъркат “хранителен режим” и “диета”, като подлагат себе си на тежки лишения и се ограничават в отношение на храната за сметка на здравето си.

Нека да дадем и обяснение защо са и толкова популярни тези диети. Живеем в свят, в който достъпа на информация е неограничен. Най-лесния и бърз начин да си набавим тази информация или да потърсим темите, които ни вълнуват е интернет. Уеб пространството е пълно не със стотици, а с милиони примерни диети ( 90-дневни, лунни, кето диети, диети на известни личности и т.н.) Диетите са буквално на един клик разстояние от нас и ние често се подлъгваме, че щом е споделена в пространството, то тя има ефект. 

хапни здравословно в CYBAR Една от причините, заради които тези диети не работят е фактът, че те имат начало и край. Никой не може да се ограничи до такава степен и да ги спазва цял живот. Тук е време да кажем, че тези диети нямат дългосрочни  резултати, а имат начало и край. Факт е, че всички гоним бързите резултати, особено онези последните 2 -3 килограма, от които толкова искаме  да се отървем. Нормално е при започването на някоя диета да има резултат, защото тялото е ограничено от приема на калории, но никоя диета не споменава за последиците върху здравето, които могат да бъдат меко казано пагубни. Няма нищо магическо в диетата, просто сме навлезли в така наречения калориен дефицит, при който е нормално да се свалят килограми.

Друг елемент, както споменахме, са известните личности, които оказват изключително въздействие върху обществото. Социалните мрежи са отлично средство за разпространението на “шарлатански” диети, а рекламата от инфлуенсъри и разни “звезди” е знак за доказано качество. Често чуваме изрази от сорта на “ Певицата Х е спазвала тази диета и е свалила 10 килограма”. Но реално ние не знаем изобщо дали е била на тази диета, дали има дълготраен ефект и дали точно тази диета ще работи за нас. Истината е, че хората са способни да се подложат на какво ли не, за да изглеждат по точно определен начин или да подражават на своя идол, но не са готови да се допитат до компетентното мнение на диетолози или професионалисти в тази област.

Още една причина за това, че диетите не работят е това, че те изобщо не са лесни за спазване или в повечето случаи са обвързани с гладуване. След като човек е решил “да е на диета” и да промени начина си на хранене, той има ентусиазъм в началото и успява да се фокусира върху правилното й изпълнение, особено ако тази диета е представена като “Бързо и лесно отслабване – мисията изпълнена” , “Яж това за плосък корем” или “ Как да свалим 5 кг за 5 дни”. Тези заглавия лесно привличат хората с това, че обещават лесни и бързи резултати. Истината обаче е, че не винаги са лесни и всъщност рисковете, които носят, ги правят трудни, заради последствията и нарушенията в здравето ни.

Друго погрешно мислене е, че съществуват храни, които са само за отслабване или само за напълняване. Много диетите изключват различни макронутриенти, от които тялото има нужда. Оказва се ,че можем да ядем само две яйца на обяд, които да  ни заситят до вечерта, а думите “хляб” и “ориз” не трябва да съществуват в речника ни. В даден момент това всичко писва и човек просто се предава, отказва се от диетата и така наречения йо-йо ефект е на лице. Загубените килограми много лесно се връщат и ни започваме отначало с друга диета, която ще ни донесе нужния резултат.

След като посочихме някои примери защо диетите не помагат, нека да кажем и какво трябва да е една “диета” или по-скоро как трябва да се храним. Като цяло е добре да забравим за израза “диета”, а по-скоро да говорим за балансирано хранене, включващо в себе си разнообразна и качествена храна в определени количества. Храната не е само гориво или калории, за това трябва да и се наслаждаваме. За да постигнем обаче исканите резултати е добре да се допитаме до специалисти в тази област или да направим сериозни проучвания, за това кои храни ни оказват добро влияние. Диетата се е превърнала в синоним на лишения, гладуване и изтезание, така че не се доверявайте на всичко, което ще намерите на “пазара с диети”. Хранителният режим на човек трябва да обещава дългосрочни резултати, да е налице пълноценно хранене и да се изградят здравословни навици, които ще ни помогнат в избора на правилната храна.

Ако искате да поговорите още с Радостина за балансираното хранене, за полезни съвети, дори и за рецепти сте добре дошли в спортен център Kraftmagnet или на някоя от нейните тренировки, а също и на чаша кафе в Cybar, където може да си поръчате и нещо здравословно.