7-те Еко / Арт Елемента

Листото: Скритите послания

По традиция всяка година в началото на ноември ние започваме подготовка за ежегодната благотворителна кампания "Приказна Коледа" 2022, която тази година ще се проведе за пети пореден път. Стремим се нашите коледните картички, ръчно изработени заедно с децата в Додо Академия, да бъдат оригинални и функционални, носещи в себе си скрити послания. И отново със събраните средства ще бъдат закупени и дарени детски енциклопедии на любознайковците в детска градина, защото знанието е важно за нас.

Целта на благотворителната кампания "Приказна Коледа" тази година е да насочи вниманието към опазването на околната среда. Следвайки концепцията на Powwow Club, дизайнът на коледната картичка е основан на синергията - едно неспирно преплитане и взаимодействие между различни елементи и хора. Всеки един елемент е съвършен и има своята конкретна функция за изграждането на нашето послание. Защото творчеството, креативността, грижата за природата и знанието винаги са заемали важна частот живота в Додо Академия и Powwow Club.

За да ви направим съпричастни към процеса на изграждане на скритите послания в "Приказна Коледа" 2022 г. с радост ще споделяме с вас всеки един елемент от реализацията на кампанията.

Откъде започва вдъхновението

Беше 1 ноември - Денят на народните будители. Сутринта попитах своята 6-годишна дъщеря какво според нея означава да си будител. И тя ми отговори, разбира се, по детски: "Това са Васил Левски, Христо Ботев, Кирил и Методий,  които са важни за нас, но са в миналото". Това ме провокира да търся начин да й обясня значението на думата "будител" с конкретни действия. Някак не бях съгласна смисълът да се крие само в миналото. Да, трябва да помним добрите примери, които имат изключителен принос за нашето настоящо съществуване! Но такива примери има и днес, сред нас, сред учителите, сред приятелите, сред малките детайли... Трябва да имаме търпение да ги търсим и очи да ги видим, осъзнаем и следваме.

В Додо Академия 

Междувременно беше започнало трескавото обмисляне на подходящия дизайн за благотворителната ни кампания. При нас често се случва да намираме вдъхновение в малките детайлиИзглежда странно, но едно листо от дървото Гинко свърши страхотна работа в тази посока.

Ето я и историята 

Малката Яна донесе няколко интерeсни жълти листа, които беше събрала с майка си, за да ги включим в проекта. С влизането в Додо Академия тя сподели, че носи едни "специални листа от дърво, което е старо, колкото динозаврите." /Знаеше това от своята майка, която е археолог по професия и думите не бяха подложени на никакво съмнение/. Направихме хербарий и с децата в Додо Академия решихме да проучим какво е това интересно и толкова важно дърво. 

Оказа се, че това е най-старият дървесен вид, който е  съществувал някога на земята - Гинко Билоба. Дървото е оцеляло след ледниковата епоха и е устойчиво на всякакви замърсявания, болести и различни вредители. Освен това живее изключително дълго - повече от 1000 години и е много полезно за здравето. Истински мъдрец, който ни накара да се пробудим и да се замислим отново,  колко важна е ролята на всеки един от нас за опазване на природата. Символизира мъдростта, дълголетието, прозрението, здравето и спомага за подобряване на паметта. Важно е да помним миналото си, но да се вдъховяваме в настоящето.

В миналото това дърво е било широко разпространено в различни части на планетата. Сега се среща в дива среда само на територията на Китай, а в Европа се отглежда като декоративно растение и на красотата му можем да се радваме, разхождайки се в парка. 

Беше невероятно, че това малко листо бе способно да ни вдъхнови и да започнем нашия проект именно с него. Но как щяхме да се снабдим с голямо количество листа, за да изработим достатъчно картички? Дали във Велико Търново има такова дърво? 

В Додо Академия родителите са наши приятели.

Винаги можем да разчитаме на тях за всичко, дори и на пръв поглед ситуацията да изглежда невъзможна, странна или дори глупава. За да помогне веднага се включи майката на Яна, която сподели важната информация, че това свещено дърво може да бъде видяно в парковете "Дружба" и "Марно поле". Страхотно! Само след час тя ни достави нужното количество от толкова важните листа, които са първият важен елемент от нашето еко послание. Вече бяхме сигурни, че проектът ще успее. Започна трескаво хербаризиране. Сякаш искахме да съхраним магичните сили на това невероятно дърво, за да можем да ги предадем нататък.

Кой е следващият еко / арт елемент? Следете в блога и социалните мрежи.