Детският конкурс е част от проекта „Отражения – Претворено наследство“, организиран от Гергана Пенова и Даниела Малакова.  Своите идейни предложения за керамична чиния или плочка в стила на Търновската сграфито керамика представиха 90 деца от Велико Търново на възраст от 7 до 14 години, 8 от които творят в Додо Академия.

Жури избра по 12 творби на участници в две възрастови категории. Сред победителите в I-ва възрастова група е Амира Абулибде /9 г./ , а поощрителни награди получиха Никол Косеркова – 8 г., Вихра Димитрова – 8 г., Станислава Коева – 9 г. и Дария Димова – 10 г.

Победителите ще имат възможност да реализират проектите си в глина, с помощта на майстори  – грънчари, а децата с поощрителни награди ще участват в детски арт-работилници по време на Панаира на керамиката, който ще се проведе в началото на септември 2018 г.

Всички рисунки и реализирани в глина творби ще станат част от изложба  в памет на един от най – ревностните изследователи на търновската керамика –  Татяна Върбанова.  

Екипът на Додо Академия се вдъхновява, когато изкуството носи наслада! Честито деца!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Какво знаем за Търновската сграфито керамика?

При разкопките на царския дворец в крепостта Царевец е открито голямо количество художествена керамика, имаща свои специфични белези и характерни особености. Този тип керамика е характерна за Второто българско царство 12-14 в.  Предназначена била за царския  двор и болярските родове. Търновската керамика остава слабо разпространена, а занаятът се изгубва. Откритите при разкопки образци позволяват технологията на сграфито керамиката да бъде възстановена. Днес красивата сграфито керамиката отново е напът да изчезне, тъй като се практикува само от двама майстори - Нина Нешева и Валентин Димитров!

Техника "сграфито"

Сграфито е интересна техника за украса на глинения съд, включваща няколко етапа. Съдът се изработва от червена глина, след което се потапя в бяла разредена глина /ангоба/ и се изважда, за да стегне. Ангобата не трябва нито да е прекалено суха, нито да е прекалено влажна, затова майсторът бързо трябва да изгравира съда и да отстрани със специален уред ненужната ангоба. Необходими са няколко дни за изсъхването на съда, след което се изпича в пещ при висока температура. След изпичането, върху съда се нанасят комански камък (за жълто) и меден окис (за зелено), след което се потапя в прозрачна глазура. Съдът отново се поставя в пеща, където безцветните окиси се оцветяват в жълто и зелено.

Украса, орнаментика и цветове

Украсата в стилистиката на сграфито керамиката представлява сложни плетеници от геометрични, растителни и животински мотиви - дървета, клонки, плодове, птици, риби, лъвове, пауни, грифони и други митични същества. Орнаментиката, цветът и фигурите в българското сграфито са натоварени с конкретна символика за българския бит и култура. Характерни цветове, които се използват в Търновската сграфито керамика са кафяв, жълт и зелен. Тя  свидетелства за величието и разкоша на българското средновековие.