В момент, когато целият свят е в плен на вируса и  всички ние си стоим принудително вкъщи, четем, припомняме си забравеното, обогатяваме се с нови знания и имаме време за хобита и любими занимания.

От доста време в Додо Академия имаме идея да изработим за всички наши деца  ръчно направен подарък, който вие, деца,  да можете сега и когато вече нямате нужда от нашата помощ да използвате и да си спомняте за нас. Решихме това изделие да бъде калъф за книга, изработен от остатъчни парчета плат, на които да дадем нов живот.  Подбрани добре и съчетани по цветове и материи, платовете  ще имат естетичен вид. Целта на калъфа за книга е, когато четем да ни е приятно и най-вече да запазим книгата да не се измачка и изцапа, така че и други след нас да могат да ѝ се насладят и да навлязат в нейния свят.

Първата стъпка в изработването на един калъф е намирането и подбора на подходящи парчета плат, хубави цветове, естествени, меки материи. Това е творческата част от изработването на всяко изделие. Цветовете и материите се подбират и напасват, за да изглежда калъфът за книга добре и да е удоволствие да го използваме. Естетиката трябва да е във всяко нещо, което ни заобикаля.

Втората стъпка е да оразмерим  калъфа, според това какви книги ще  могат да се поберат в него. В случая приемам среден вариант, така че да става за стандартна книга.  Пристъпваме към разкрояване, поставяне на подходящи кантове, ленти, дантели, копчета и т. н. Всички допълнителни елементи, които искаме да са на лицевата част, е необходимо да бъдат зашити предварително.

Освен лицевата част се изработва и парче плат за подплата, като между  двете се слага вата, която да придаде мекота и обем. Трите части трябва да бъдат с еднакъв размер, така че да се напаснат.

Разкроените парчета плат се наслагват едно върху друго, като се внимава кой плат как се поставя /лице, опаки/ и чак тогава се пристъпва към изминаване на машина.            

След като сме зашили отделните части, цялото изделие трябва де се обърне, защото е изминато от опаковата страна.

Следва ютия и последни оформяния…докато калъфът за книга придобие завършен вид, галещ окото.

Отделям доста време, за да зарадваме децата с нашия подарък, да бъде той не само полезен, но и красив, защото всичко около нас трябва да е красиво… нали!

Надявам се, че ще ви хареса!

Автор: Галина Типографова