ДОДО АКАДЕМИЯ С I-ВА НАГРАДА ОТ КОНКУРСА "МОЯТ РОДЕН ГРАД"

Повече от месец, част от децата в Додо Академия рисуваха, обсъждаха творчески идеи...и причината за това бе желанието им да се включат в регионалния конкурс за детско-юношеско творчество "Моят роден град", посветен на празника на града - 22 март, на тема: "Търновград: царе и слава". Конкурсът се провежда за 19-та поредна година във Велико Търново, а  организатори са Регионалната библиотека "П.Р.Славейков" и Регионалното управление по образованието. Тази година той е посветен на 130 години от основаването на Първата публична библиотека в нашия град и 815 години от коронацията на цар Калоян от папския легат Лъв, с което Второто българско царство става международно признат фактор в Средновековна Европа.

Децата от Додо Академия участваха в конкурса с 5 свои творби: "Търновград: цветове и слава" на Никол Косеркова / 9 г. /, "Възходът на Търновград", с автор Станислава Коева / 10 г. /, "Търновград" на Йоана Косева / 7 г. /, "Величие на длан" на 9-годишната Амира Абулибде и "Цар Калоян" на София Симова / 8г./. Всички заедно се състезаваха в I-ва възрастова група /от 7 до 10 г. /. В конкурса се включиха 150 участника от различни училища и школи в региона, които се състезаваха в три категории – „Проза”, „Поезия” и „Изобразително изкуство”, разпределени в три възрастови групи.

В категория „Изобразително изкуство” на 20 март 2019 бяха наградени и отличени 18 рисунки. В I-ва възрастова група бяха присъдени две първи награди. Едната от тях вече е притежание на 8-годишната София Симова от Додо Академия

Дни след награждаването със София и Амира си говорим за конкурсите, наградите и вдъхновението.

София Симова е на 8 години и отскоро е част от Додо Академия. Говорим си, докато ръцете й си почиват от преписа на стихотворението "Татковина" на П. Р. Славейков:

Какво ни дава изобразителното изкуство?

София: - Аз мисля, че е наука.

Наука за какво?

София: - Да мислим какво да нарисуваме, да рисуваме по-добре...Не съм се замисляла.

А защо обичаш да рисуваш?

София: - Приятно ми е. От малка обичам да рисувам картини. Свикнала съм и ми е приятно да рисувам..., да участвам в конкурси.

Печелила ли си досега награди?

София: - Ами, веднъж - да. В конкурса: "Аз в един вълшебен град" спечелих II-ро място. Тогава бях на 5-6 години.

И сега вече като си на 8 години спечели I-ва награда. Какво обичаш да рисуваш?

София: - Хора и животни. Не обичам да рисувам крепости и замъци. Като малка обичах, но сега вече - не.

Твоята творба изобразява цар Калоян пред Балдуиновата кула, която е част от крепостта Царевец. А сега споделяш, че не обичаш да рисуваш крепости.

София: - Ами..., да. Като малка ги рисувах по-добре.

Софи, с какво се занимаваш в свободното си време?

София: - Рисувам. В началото много обичах да прекопирвам на прозореца, но там, където е прозорецът, сестра ми си играе с пластилин и си пречим една на друга. И затова се отказах.

Не е хубаво да се копира. В изкуството е добре да бъдеш автор, т.е. ти да измисляш.

София: - Ами..., спрях с копирането и вече си измислям рисунки. Някои ми се получават, други - не. За първия учебен ден направих 19 рисунки - по една за всяко дете в класа ми, на различни теми.

Какво би казала на децата, които обичат да рисуват и са участвали в конкурса, но не са спечелили награда? Каква е тайната  на успеха?

София: - Тайната е да се стараеш и да имаш търпение.

Амира Абулибде е почти на 10 години. Последните две и половина години активно прекарва в Додо Академия. Заедно сме и днес на празника на Велико Търново, а тя отново рисува...за следващ конкурс.

Трябва ли, когато обичаш да рисуваш, непременно да участваш и в конкурси?

Амира: - Не е задължително, но участието в конкурси помага да се развиваш и да усъвършенстваш уменията си.

Какво е усещането да се състезаваш с деца, които познаваш?

...Замисля се.

Вие сте заедно в Додо Академия, заедно рисувате и на конкурсите сте конкуренти. Какво е усещането, когато не спечелиш?

Амира: - Малко неприятно, но в крайна сметка, ако спечели някой мой приятел се радвам за него. Това, че не съм спечелила, не означава, че трябва да спра да рисувам, а да продължавам. От друга страна, трябва да подкрепя този мой приятел, който е спечелил.

Какво мислиш за наградата на София?

Амира: - Въпреки, че ние все още не се познаваме добре /София е в Додо Академия отскоро/, аз пак се радвам за нея, защото ние сме един екип в Додо Академия.

Какво за теб е изкуството?

Амира: - Изкуството е нещо, което всеки човек прави различно. Например има хора, които рисуват това, което виждат пред себе си в детайли и други, които рисуват по-абстрактни неща. 

Кое те вдъхновява да рисуваш?

Амира: - Вдъхновението просто идва. Няма рецепта.

Додо поздравява всички участници в конкурса и техните учители и споделя: Всяка детска творба е уникална сама по себе си, заради вдъхновението и посланието, което носи.

Честит празник! Бъдете вдъхновени и рисувайте!