STAND-UP COMEDY SMACKDOWN беше за първи път във Велико Търново. На сцената в Cybar на 12 март 2023 г. се качиха популярните комедианти от Inside Joke Stand-up Comedy - Филип, Моника Найденова и Donald McNair, които нажежиха атмосферата до червената 18 +  точка.

Какво най-успешно разсмива публиката и има ли неловки ситуации в комедията? 

Филип и Моника Найденова - на фокус, пред Цурита.


Цурита: Стендъп комедията навлезе в България доста по-късно, но прогресивно се развива. Какво ви подтикна да се занимавате с това?

Моника Найденова: Много се кефех на британските панел шоута като 8 Out Of 10 Cats, Would I Lie To You, A League of Their Own. В тях участват предимно комедианти и ми се искаше да има толкова непринудено смешни предавания и по българската телевизия. По това време започнах да гледам и стендъп и се опитах да намеря шоута, които да гледам в София. За съжаление, тогава (преди 5 години) стендъп-а беше "направи си сам": ако искаш да чуеш шеги, които са ти смешни, трябваше да си ги напишеш. Сега вече не е така. Има доста комединати за всеки вкус.

Филип: Аз започнах през май 2016-та година. Приятелката ми имаше рожден ден и исках да я изненадам с нещо нестандартно... и безплатно. /Смее се/. Явих се на "Open mic" /в буквален превод "отворен микрофон" - комедийно шоу с възможност да участват хора от публиката/, на който я поканих, без да знае, че ще излизам на сцената. Реших, че дори да се проваля, ще е забавно. Не се провалих и пак си беше забавно, просто по още по-приятен начин. Въпросната приятелка вече е бивша, след като ме накара да избирам между нея и комедията...

Снимка: Личен архив

Моника Найденова: Ако някой иска да се пробва и има път към София, може да участва на "Open mic", който организираме всяка неделя. Идеята е да дадем "глас" на всякакви хора и всеки е добре дошъл. Можете да следите събитията в социалните мрежи, на страницата на Inside Joke Stand-up Comedy.

Цурита: Филип, кои са твоите идоли в комедията?

Филип: Идол е много силна дума и чак такъв нямам. Първият комедиант, който гледах вкъщи беше Chris Rock, преди около 20 години. Сега динственият, който би се доближил до тази дефиниция е Jerry Seinfeld. Винаги като го гледам ме е яд, че тези шеги не съм ги измислил аз.

Цурита: В началото на шоуто спомена, че си от Варна. Има ли действащи комеди клубове в този град или всичко е основно в София?

Филип: И там има места, на които правим стендъп. Има доста интерес. Участието ни при вас във Велико Търново беше част от турне, което включваше 4 града. Един от тях беше Варна и там ни се радваха близо 300 души.

Цурита: Моника, ти ми сподели, че имаш афинитет към киното. Кое точно те запали и над какво работиш в момента?

Моника Найденова: Всеки комедиант в Америка има собствен ситком и на мен това ми е мечта. Комедията в България е в жестока стагнация и ще мине време преди някой да позволи на жена да пише за живота си. Но открих възможности в киното, където нещата са малко по-либерални.

Скоро излиза по кината първият пълнометражен  филм, на който съм сценарист - Murda boyz: Махленска класа. Не изглеждам като човек, който пише за рапъри и наркотици, но аз се изкефих на шанса да работя по нещо, което не е мейнстийм или цензурирано. С момчетата от Murda boyz се сработихме и със сигурност успях да ги разсмея с някои части от сценария.

/Бел. ред.: Филмът „Murda Boyz” – махленска класа (2023) на режисьорката Виолет Панчева и сценаристите Тео Чепилов и Моника Найденова тръгва по кината на 21 април 2023 г. Предстои турне на групата и срещи с фенове./

Цурита: Това е страхотно! Кое най-успешно разсмива българската публика - "чистата" или "мръсната" комедия?

Филип: Според мен "забавна" комедия се пише най-трудно. Не харесвам използването на мръсни думи само, за да се постигне смях, но съм и против цензурата и налагането на полит-коректността в стендъп комедията. Хората най-често се забавляват на смешни шеги, независимо от тематиката. Понякога "мръсната" комедия е по-трудна, понякога е примесена с доза вина, но това пък е любимият ми вид смях.

Цурита: Моника, имаш ли някакво странно хоби или влечение, което няма нищо общо със сцената или изкуството?

Моника Найденова: Да, аз от дете тренирам фехтовка. В гимназията стигнах до националния отбор, но се контузих лошо и се отказах за няколко години. Сега, от време на време, пак се пускам на състезания, за да респектирам младите. Фехтовката е единственият боен спорт, в който мъже могат да играят срещу жени и да е безопасно и честно.

Интересен факт: Велико Търново е домакин на Държавното първенство по петобой почти всяка година и можете да ме видите да съдийствам фехтовката, защото доста обичам да идвам.

Цурита: Чувала съм от моите американски приятели-комедианти, че доста често им се налага да подготвят публиката преди "adult only" /+18/ шоуто, че шегите им не са насочени лично към никого. Мисълта ми е, че има хора, които се засягат, когато комедиантите импровизират "на техен гръб". Филип, имал ли си подобен случай или някоя неловка ситуация на сцената?

Филип: Веднъж, след шоу, един разноглед човек ми каза, че се е обидил от шегата ми за кривогледите хора. Учтиво му се извиних и обясних, че шоуто се гледа от още 200 души и че това е място, на което трябва да си малко по-освободен душевно, за да се насладиш качествено. Всеки има теми, които му идват "в повече". Няма как всеки да се смее на всичко, но и по принцип не държа да се обяснявам какво е редно на едно мое участие. На когото му е харесало, ще дойде пак, а другите ще подминат. Веднъж един човек ми писа, че има момиченце, което е с една ръка и шегата ми за едноръкото момиченце ѝ е любимата. Пуска я на всичките си приятели. Отново - различните хора по различен начин приемат съдбата си. Най-добрият вариант е винаги да си с усмивка на лице!

Цурита: И накрая, какви са общите ви впечатления от участието ви при нас и търновската публика?

Моника Найденова: Била съм на няколко места из града и честно мога да кажа, че Powwow Club е новият дом на стендъп-а във Велико Търново. Рядко виждам толкова млади хора на шоу и за първи път има такъв интерес, че половината публика седяха прави. Велико Търново ни беше последната спирка от турнето и бяхме уморени, но публиката ни зареди с енергия.

Цурита: Благодарим ви за комедийната вечер в  Cybar. За нас беше удоволствие да се посмеем заедно.


Inside Joke Stand-up Comedy събира най-доброто от целият си екипаж в едно уникално шоу ЦЕЛИЯТ STAND-UP и идва отново на сцената на Cybar! Датата е 5 май 2023 г.

5 Май 2023!