7-те Еко / Арт Елемента

Бамбукът: Скритите послания

Денят започва обичайно - с чаша ароматно кафе в Cybar. На терасата, сред все още свежата бамбукова растителност /необичайно за средата на ноември/ събираме сили и продължаваме с реализацията на благотворителната кампания на Додо Академия "Приказна Коледа" 2022. Скритите еко / арт елементи в дизайна на коледната ни картичка носят своите послания и насочват към специално отношение и грижа за природата. Затова отредихме заслужено място на бамбука.

Еко алтернатива

През последните няколко години бамбукът придоби изключителна популярност и широко приложение в различни сфери от нашето ежедневие. Той е най-бързорастящият растителен вид в света, така че за разлика от дърветата си е един сериозен възобновим ресурс. Освен това е устойчив на всякакви климатични влияния. При отрязването на стъблото, от изградената в гъста мрежа коренова система, спомагаща за предотвратяването на ерозията на почвата, изникват нови издънки - нещо, което трудно се получава при отсичането на "обикновените" дървета. /По тази причина не изпитвах никакви огризения на съвестта, докато окастрях няколко пръчици от бамбука, прилежно отгледан от Powwow екипа./

За своето отглеждане, бамбукът не изисква използването на отровни за природата и човека пестициди и синтетични продукти. Неговите листа му набавят необходимите подхранващи вещества. Така че, той е една природо съобразна алтернатива за изделия от бита, които не оказват вредно влияние на природата. Към всичко това можем да добавим, че бамбуковите продукти са биоразградими

Една бамбукова кухненска дъска за готвене не попива мазнина, не задържа микроби и трудно мухлясва. Това се дължи на самата структура на бамбука, която не е толкова пореста, колкото при останалата дървесина. Любителите на суши знаят, че бамбуковата подложка е важен елемент и няма как да бъде пропусната при подготовката му. Освен това връхчетата на някои видове бамбук се използват в кулинарията, като придават екзотичност на ястията.

Бамбукът допринася за намаляването на въглеродния диоксид във въздуха като произвежда 35 % повече кислород от всички останали дървесниви дове. Така погледнато, той би могъл да бъде ефективно средство за справяне с парниковия ефект и глобалното затопляне.

Наричат бамбука "растителна стомана" заради изключителната здравина, която е по-голяма от тази на закалената стомана. Същевременно е лек и гъвкав, затова е неделима част от еко архитектурата и интериорния дизайн.

Според източната Фън шуй философия, засаден в двора на къщата бамбук носи благополучие и щастие и привлича добрата енергия. Факт е, че в Powwow Club си дават среща положителните енергии на всички наши приятели. Възможно е бамбукът на терасата на Cybar да е главният виновник за това!

Следете блога и социалните мрежи, за да разберете кой е следващият еко / арт елемент, включен в дизайна на благотворителната кампания "Приказна Коледа", реализирана от Додо Академия и Powwow Club.