7-те Еко / Арт Елемента

Хартията: Скритите послания

Въпреки дигиталната ера, в която живеем, ежедневно всеки един от нас използва хартия за всевъзможни неща - у дома, в офиса, на училище. Всички знаем, че за да се произведе хартията много дървета трябва да бъдат отсечени, като към тях се прибавя голямо количествовода, в комбинация с не малко химикали. Важно е да се стремим да намалим нейната употреба, доколкото е възможно. Откакто пластмасовите изделия за еднократна употреба бяха забранени, подмяната им с хартиени такива се засили стремглаво. Сега веднага ще кажем: "Е, ама те се рециклират!" или "Те са от рециклирана хартия". Добре е също да се знае, че замърсена чаша за кафе или пък мазна кутия от пица, не може да бъде рециклирана. Защото, за да се рециклира хартията, тя трябва да бъде чиста. Така че, отнасяйте се с внимание към това, когато събирате отпадъците разделно!

За да се произведе 1 тон хартия са необходими 17 дървета и 900 000 литра вода, която същевременно се замърсява с химикали.

В Додо Академия децата постоянно рисуват, пишат, смятат, правят различни арт и еко проекти. Често използват за това хартия, която вече е непотребна: скица, която не се е превърнала в проект, сгрешена задача по математика или пък чернова на някое съчинение. Стараем се и полагаме усилия да не изхвърляме хартията, а да я рециклираме.

Преди повече от седем години започнаха нашите работилници за ръчно рециклирана хартия, към която добавяме семена, от които при засаждане поникват прекрасни цветя. Рециклирането е изключително важно за опазването на околната среда, тъй като дава възможност ценните природни ресурси да бъдат използвани отново.

За тазгодишната благотворителна кампания на Додо Академия и Powwow Club “Приказна Коледа“ 2022 подбрахме основи за картички и пликове, които са от рециклирани хартия и картон. Към дизайна добавихме и поредното късче природа – триъгълно парченце ръчно рециклирана хартия със семена на цветя, произведена в Додо Академия. 

А какви цветя ще поникнат, ако тази хартия бъде засадена? 

Избрахме от нашите коледни картички да поникнат невенчета! Освен, че е красиво и цъфти през по-голямата част от годината /почти до края на ноември/, цветето има лечебни свойства. /Специално за благотворителната кампания "Приказна Коледа" семената от невен дойдоха директно от градината на Цецо, което е доказателство, че са 100 % натурални./

С грижа за природата, ще споделим с вас нашата рецепта за ръчно рециклирана хартия. Процесът е доста дълъг, но за сметка на това -  интересен, вдъхновяващ и учещ натърпение.

  1. Намираме непотребна, но чиста хартия, която накъсваме на малки парченца. За кампанията подбрахме детски рисунки, които никога няма да бъдат завършени. /Основно с цветни моливи, за да бъде хартията възможно най-светла и да не се оцветява, ако по нея има бои/. Така дадохме втори шанс не само на хартията и природата, но и на детското творчество.

  2. В дълбок и висок съд поставяме накъсаните хартиени парченца и ги заливаме с гореща вода. Колкото повече вода има, толкова хартията става по фина. За нашата цел, обаче, това не беше необходимо, така че щедро си напълнихме съда с хартия. Желателно е хартията да кисне във водата поне 24 часа. Е, ние не сме чак толкова търпеливи! Идва ред на пасатора. С негова помощ раздробяваме парченцата, докато се получи гъста каша, наречена пулпа.

  3. Добавяме различни венчелистчета на цветя /за красота на самата хартия/ и семената, които сме подбрали. Разбъркваме ги с лъжица. /Пасаторът вече е скрит. Не е нужно семената да се пасират, защото ще поникне нищо/Колкото повече семена, толкова по-голям шанс да поникне нещо от хартията.

  4. Във ваничка, пълна с вода, поставяме рамка със сито. /Нашите рамки за производство на хартия са направени от стари дървени рамки за снимки и мрежа против насекоми/Върху потопената във вода рамка сипваме с лъжица хартиената каша /пулпа/, като я разпределяме равномерно. Размиваме и отцеждаме няколко пъти, за да се получи хубава текстура на хартията.

  5. Поставяме рамката с хартията върху кръгло сито и оставяме малко да се отцеди водата. Този процес е доста дълъг, затова си помагаме с кухненска гъба, като действаме изключително внимателно, за да не се развали желаната форма.

  6. Обръщаме внимателно ситото с хартията върху памучен плат или микрофибър, който ще поеме допълнително влагата. /Отделянето на самата хартия става трудно и зависи от доброто изцеждане и премахване на водата. С течение на времето се придобива рутина. Естествено, колкото по-тънък е слоят хартия, толкова по-трудно е неговото отделяне. Затова е необходимо да се изчака по-дълго време да позасъхне/.

  7. Готовата хартия се оставя да съхне. /Колкото по-топло и сухо е времето навън, толкова по-бързо изсъхва. На нашата хартия, която приготвихме за благотворителната кампания „Приказна Коледа“ през ноември и бяха необходими близо 5 дни, за да е готова/.

На 5-тия ден с изненада децата възкликнаха: „Хартията пониква“. Доволни сме от резултата! Така нашата коледна картичка ще даде живот през новата година.

Остават няколко дни до старта на благотворителната кампания на Додо Академия „Приказна Коледа“ 2022 – Даряваме знание с грижа за природата!

Повече за скритите послания кампанията четете в блога на Powwow Club.