7-те Еко / Арт Елемента

Кръгът: Скритите послания

Последният еко / арт елемент - дървесният кръг- от благотоворителната кампания на Додо Академия "Приказна Коледа" 2022 вече зае своето място. Дизайнът е завършен! С това слагаме край нап одготовката и даваме старт на нашата 5-та поредна, изпълнена с вдъхновение и емоции кампания.

Дървесните кръгове

Този последен елемент - дървестният кръг - асоциира от една страна с отсечено дърво, но и с кръг и цикличност, от друга. Кръгът, скрит в семантиката на дървесните кръгове символизира слънцето и земята, жизнената сила и плодородието. От друга страна е натоварен със значение на цялост и завършеност. Според един отнай-разпространените митологични символи изразява единство, безкрайност и съвършенство. Мястото му е точно тук, за да ни даде знак и да ни накара да се замислим за вредата, които ние хората оказваме върху околната среда. Но и да ни напомни за начините, чрез които можем да помогнем на природата, като засаждането на дървета, например.

Дендрохронологията е метод за датировка с точност до календарна година, чрез използване на дървесните кръгове /пръстени на растеж/. През годината дърветата образуват един годишен кръг /пръстен/ и така можем да разберем каква е тяхната възраст. Дървесните кръгове се  образуват при дървета, които растат в райони с климатични промени - топли и студени сезони. Ако се вгледаме в тях ще видим светли, по-широки ивици, формирани през пролетта, когато дървото расте бързо и тъмни, но по-тънки ивици от края на лятото и есента, когато е състоянието на покой и съхраняване на живителните сили. Двойката от тези тъмни и светли ивици формира дървесния кръг /пръстен/. Така изчисляването на възрастта е много лесно: просто трябва да преброим дървесните кръгове, като започнем от центъра навън.

По тези дървесни кръгове бихме могли да разберем дали дървото е израснало в добри условия, с достатъчно вода и топлина, за което ще подскаже широкият, светъл дървесен кръг или е имало сух и студен сезон. Ако на дървото му липсва светлина неговите дървесни кръгове ще бъдат тесни.

В топлите райони, където на практика липсват климатични промени и растежът на дървото е еднакъв през цялата година, дървесните кръгове са слабо забележими и почти не се виждат.

Едно 100-годишно дърво би могло да разкаже своята история дори и без да бъде отсечено, благодарение на съвременните технологии. Така научаваме повече за климатичните промени за дълъг период от време.

Защо, освен цветя  /от ръчно рециклираната от децата в Додо Академия хартия/ не засадим дърво през новата година?


Благотворителната кампания "Приказна Коледа" 2022 ще се проведе от 1 до 20 декември 2022 г. 

Коледните картички от естествени материали, направени в Додо Академия можете да откриете в Cybar.

Със събраните дарени средства ще бъдат закупени енциклопедии за децата от група "Приятели" на ДГ "Слънчев дом"  - гр. Велико Търново

Даряваме знание, с грижа за природата