7-те Еко / Арт Елемента

Отпечатъкът: Скритите послания

В Додо Академия с пълна сила тече подготовката за благотворителната кампания "Приказна Коледа" 2022. Всички приятели на Powwow Club вече знаят, че тя се провежда за пета поредна година под мотото "Даряваме знание". Чрез скритите послания, които носят отделните елементи на ръчноизработената от децата картичка, се надяваме все повече хора да обърнат внимание на природата и да бъдат съпричастни в грижата за нейното опазване. Защото всяко едно наше действие днес има значение за децата ни утре!

Всеки ден, когато с децата се прибираме от училище, есенният килим по пътя към Додо Академия винаги ни прави впечатление. Събираме разноцветни листа с причудливи форми, с които обичаме да правим арт / еко отпечатъци. Красотата на дъбовите листа ни привлякоха с особена магична сила и избрахме техните отпечатъци да красят основата на нашата картичка.

Оказа се, че изборът на дъбовото листо за отпечатък, макар и спонтанен, не е никак случаен!

След задълбочено проучване открихме, че в много култури дъбът се смята за свещено дърво, символизиращо майката-земя. Ако обърнем сериозно внимание на детските вълшебни приказки и на различните митологии, ще видим че винаги в тях се крие по едно мъдро дърво /обикновено стар, вековен дъб/, което има свръхестествени, магични сили, пази някакво важно скрито съкровище или пък предсказва бъдещето. За много владетели през Средновековието венецът от дъбови клонки символизирал силата, здравето и властта, а  дъбовите листа присъстват в  хералдиката при гербове на различни държави. 

Е, защо да не оставим един отпечатък, символ на късмета, плодородието и  бъдещето? 

Накратко за символиката 

Според представите на славяните, Вселената е огромно дъбово дърво. То било използвано като атрибут /жезъл/ на бог Перун /аналогичен със Зевс в гръцката митология/, повелителят на мълниите и гръмотевиците, който разрушава, но и носи възмездие, защото е справедлив съдник и благодетел.

Според нашата традиция, на Игнажден полазникът, който влиза в къщата ни, трябва да носи със себе си дъбова пръчка, клонки или листа за здраве на всички в къщата. Бъдникът, който се пали в коледната нощ също е от дъбово дърво. Смята се, че по него може да се гадае за следващата година, а пепелта, която остава след изгарянето му има магическа сила и предпазва дома от зли сили. Символ е на здравето, късмета и плодородието. Това е дървото, което според нашите народни вярвания би могло да замести храма, затова и всички важни обреди се случвали под дъбово дърво.

Отпечатъци в 5 стъпки

Стъпка 1: Събираме красиви листа, подходящи за отпечатване.

Стъпка 2: Подготвяме бои /акрилни, темперни или гваш/, четки и акварелен картон, върху който ще направим отпечатъците.

Стъпка 3: За да получим хубав отпечатък, нанасяме боите върху тази страна на листото, където неговите жилки са изпъкнали. При акрилните и гваш боите не е нужно да се използва вода за разреждане. Така цветовете ще бъдат по-плътни и ярки.

Стъпка 4: Поставяме листото върху акварелния картон и притискаме добре. С пръсти приглаждаме краищата, за да се получи приятен цветен ефект.

Стъпка 5: Леко отстраняваме листото от картона, като внимаваме да запазим очертанията на отпечатъка.

С внимание и грижа, нека заедно да съхраним отпечатъците на природата!

За да научите повече за благотворителната кампанията на Додо Академия "Приказна Коледа" 2022 четете статиите в блога на Powwow Club.