7-те Еко / Арт Елемента

Пеперудата: Скритите послания


Прекрасните листа се бяха спотаили между кориците на книгите и търпеливо очакваха своята метаморфоза. Скоро те щяха да се превърнат в пеперуди.

Като символ на свободата, волята, развитието и красотата пеперудите присъстват в живота ни от първия миг, в който се докоснем до заобикалящия ни свят. Тяхното изящество, прецизно подбраните цветове и симетрията ни показват колко съвършен творец е природата.

В Додо Академия

В образователните модули на Додо Академия Eco Coolture и Art & Craft често изпробваме различни изобразителни техники, като използваме природни материали. Структурата на вече хербаризираното, но еластично листо Гинко позволява  върху него да се нанасят акрилни бои с лекота, което му придава приятна текстура и свежест. Затова, в дизайна на картичката, която подготвяме за благотворителната кампания "Приказна Коледа" 2022 решихме да превърнем листата в пеперуди. Повече от 80 листа-пеперуди вече са ювелирно изрисувани. /Повече за проведените благотворителни кампании на Додо Академия четете в блога на Powwow Club/.

С децата в Додо Академия проучихме протичащите процеси на метаморфоза и разгледахме различни видове пеперуди. Обърнахме внимание на числата на Фибоначи и златното сечение в природата, символизиращо хармонията и красотата, което можем да открием в крилата на пеперудата Пауново око, в черупката на Наутилус, в слънчогледа, в боровите шишарки и  др. /За числата на Фибоначи и златното сечение в природата, изкуството, архитектурата, фотографията и математиката ще отделим специално внимание в някоя следваща статия./

А дали ние полагаме достатъчно грижи за опазването на този съвършен природен свят, който често приемаме за даденост?

Според последни проучвания, пеперудата Монарх, извършваща най-дългата миграция сред насекомите, като изминава впечатляващите 4 000 км от планините на Мексико до Южна Канада и обратно, вече е в списъка със застрашени от изчезване видове в Червената книга. Причините за това се крият в климатичните промени и човешката дейност, които водят до промяна в местообитанията на този вид и бързото намаляване на популацията му.

Истории от детството

Като деца често прекарвахме летните ваканции на село сред природата - нещо, което за повечето деца днес е по-скоро необичайно, отколкото нормално. Сериозна част от времето ни беше заета с изследване на природата - всякакви гадини, паячета, клечки, камъчета и буболечки бяха старателно проучвани. Тогава все още не бях чувала за числатана Фибоначи и златното сечение, символизиращи хармония и красота. Смятахме за нормално да гоним пеперуди по цял ден с прозрaчни сакчета, ушити собственоръчно от фино тюлено перде, върху обръч от усукана медна тел, прилежно закрепен на върха на пръчка от див орех. 30 години по-късно, от лекция в Party Library на Powwow Club разбрах, че всъщност това е инвазивна растителност, която е изключително агресивна и оказва влияние върху климатичните промени, а ние можем да помогнем за нейното ограничаване като използваме специално приложение за картографиране на местата, където е разпространена. 

Сега от дистанцията на времето се чувствам раздвоена! Помагала съм сериозно за унищожаването на тази вредна растителност, правейки си къща сред дивите орехи или пък декорирайки с нож пръчки за въдици от същия материал, но и може би съм оказала сериозно влияние върху намаляването на популацията на пеперудите Пауново око и Лястовича опашка в световен мащаб, защото притежавах сериозна пеперудена колекция. 

За да изучават света, децата трябва да са близо до природата, но и да полагат грижи за нейното опазване.

Съвети на специалиста: 

Деца, разхождайте се често сред природата!

Тичайте на воля след пеперудите, наблюдавайте ги и се радвайте на красотата им, без да се опитвате да ги уловите. Има достатъчно други колекции, с които бихте могли да се гордеете и пеперудите не са сред тях!

Насочете творческата си енергия към изграждане на модерни архитектурни решения сред природата, използвайки основно инвазивна растителност.

Следете блога и социалните мрежи, за да разберете кой е следващият еко / арт елемент, включен в дизайна на благотворителната кампания "Приказна Коледа", реализирана от Додо Академия и Powwow Club.