7-те Еко / Арт Елемента

Преждата: Скритите послания

Всяка стъпка от реализацията на благотворителната кампания на Додо Академия "Приказна Коледа" 2022 е наситена с емоционалност и скрити послания.  По време на миналогодишната кампания всички в Додо Академия се запалихме по плетенето и изографиката. Тогава Зори, заедно с децата "избродира" 50 миниатюрни квадратчета, с различни мотиви, които бяха част от коледните ни послания в бутилка. Тогава, специално за кампанията си, припомних някои основни плетки, на които моята баба ме беше научила, някога отдавна, когато бях на възрастта на по-малките деца в Додо Академия. В резултат на пътуването ми назад във времето, /когато плетях дрехи на куклата си/ се възроди едно мое старо хоби и вкъщи се напълни с многоцветни прежди и куки, оставени за когато имам повече време. /Продължавам с купуването на прежди, но все още няма особен резултат./

Традициите и природата

Все повече си давам  сметка, че съвременните деца вече няма къде да видят естествения "вълнен" процес на трансформация или как от руното на овцата се стига до модерен еко пуловер. /Думи като чекрък, вретено и стан се търсят в тълковния речник и най-много някой да се присети за "Спящата красавица"/.

За да има приемственост между благотворителните кампании, а и за да насочим вниманието към традициите и природата, решихме свързващ елемент да бъде естествена 100 % вълнена прежда в жълто-зелени нюанси, които според експерти са модерни за сезон есен/зима 2022. Така се създаде една подходяща симбиоза между "модерния" бамбук и "старомодната" прежда. Преплетохме ги с интересната техника изографика. Бамбукът от своя страна замени дряновото клонче, но ние от Додо Академия напомняме на всички да не забравят в края на годината да подготвят своите сурвакници, за да съхраним българската традиция.

Какво е изографиката?

Изографиката /или изонитът/ е декоративно изкуство, при което се създават невероятни изображения, чрез преплитане на конци. На пръв поглед изглежда, че са необходими сериозни усилия, за да се постигне оригиналност на изображението, но на практика техниката е изключително проста за изпълнение. Изографиката развива фината моторика и зрителната острота. Освен да боравите с фини елементи, ще ви помогне да се научите на търпение и трудолюбие, а естетическият вкус и абстрактното мислене ще бъдат на висота.

Триъгълните форми

Чрез изографиката и вълнената еко прежда създадохме различни триъгълни форми - това е нашата модерна визия за коледното дърво. Но всъщност, ако погледнем още по-задълбочено, зад всичко това се крие още една символика, която съществува още от Древността и неосъзнато присъства в нашето съвремие.

Триъгълните форми могат да се срещнат нявсякъде - в архитектурата, в природата, в различните религии и духовни практики. В своята творба "За природата" древногръцкият философ Емпедокъл смята, че в основата на света стоят четирите елемента - земя, въздух, огън и вода, които са означени с различни по вид триъгълници. Маите считали триъгълника за част от слънчевия лъч. С триъгълните форми се свързват много символни триади: ум, тяло и дух; мъдрост, сила и красота; минало, настояще и бъдеще; пропорция, хармнония и божественост; творчество, въображение и позитивно мислене. А..., и да не забравяме Фън Шуй! Триъгълниците в къщата носят позитивна енергия, която води към развитие и движение напред. 

Остава още малко до старта на благотворителната кампания "Приказна Коледа" 2022 на Додо Академия. Заедно отново даряваме знание, с внимание и грижа към детайлите, за да постигнем баланс и хармония с природата.