Ден след празника на светите братя Кирил и Методии /11 май 2019 г./, децата от Додо Академия се включиха за трета поредна година в националната екологична кампания -„Книги за смет“. Освен опазването на природата, нейна основна цел бе и насърчаване на четенето от най-ранна възраст. Така събраните от нас 15 кг пластмаса  се превърнаха отново в книги, с които ще обогатим фонда на библиотеката в Powwow Club и по този начин книгите ще бъдат споделени с хората, обичащи писаното слово. През изминалите 3 години, събраните от децата в Додо Академия 50 кг пластмаса бяха предадени за рециклиране, а 41 книги на хартиен носител и 12 в електронен вариант очакват читателите си. 

С грижа за природата и четенето

В навечерието на Деня на земята в края на априлдецата от Додо Академия, заедно със своите родители засадиха 11 млади дръвчета в парк "Света гора". Мястото, което избрахме е предпочитано за отдих от голяма част родители и деца във Велико Търново. Инициативата бе своеобразен финал на стартиралата през февруари Екологична благотворителна кампания на Додо Академия -"Зелено Додо".  Нейната цел бе да направи децата активни участници в идеята за чиста околна среда и опазване на природните ресурси. Въпреки дъждовното време, слънцето  също подкрепи нашата кауза. Успяхме да поиграем, да попеем и да се порадваме на природата. 

В началния етап на кампанията деца, родители и учители изработиха 111 пъстроцветни мартенички от филц във формата на цвете, към всяка от които бе прикрепено малко вързопче, в което бяха скрити семена на пролетни цветя. Така успяхме да зарадваме много наши приятели в България и по света, спомогнахме за съхраняване на българската традиция и дарихме природа. 

Защо е важно да се грижим за природата?

Айя: Важно е да се грижим за природата, защото от дърветата получаваме въздух, за да можем да дишаме.

Никол: Ако няма дървета, няма да ни има и нас. Ако няма природа, нас също няма да ни има. Дърветата почистват въздуха.

Амира: Заради пчелите, заради дърветата, заради всички нас.

Сиера: Когато изхвърляме отпадъци в близост до морета и реки замърсяваме водата и така убиваме много риби и морски животни. Синият кит е застрашен от изчезване и можем да го спасим като не хвърляме отпадъците, а като ги рециклираме.

София: Но синият кит е застрашен и заради хората, защото го убиват заради мазнината му и за храна.

Сиера: Птицата Додо също е изчезнало заради хората. Ние застрашаваме природата!

Засаждали ли сте дървета преди?

Айя: Да

Никол: Да

Цветина: Това е първото ми засаждане на дръвче. Чувствах се много добре, че така помагам на природата. 

Сиера: Не съм сигурна. Мисля, че да.

София: Да, много пъти съм участвала в засаждането на дръвчета - в парковете във Велико Търново, в планината, пред блока и се чувствам приятно от това. Мисля си, като пораснат колко хубави ще станат, как ще изглеждат...

Какво бихте посъветвали хората, които не обръщат внимание на природата?

Айя: Бих ги посъветвала да отидат на разходка горе в планината, за да видят колко е красива нашата земя и да започнат да изхвърлят боклуците на правилните места.

Никол: Съветвам ги да засаждат повече цветя, дървета. Да не строят жилищни сгради, а да правят повече паркове за децата. Да събират отпадъците разделно.

Сиера: Малко да бъдат внимателни и да помагат на природата, защото като чупят дърветата, така ги нараняват, а те дават въздух на хората. Да не си хвърлят боклуците на тревата в парка, а в коша. Нека посадят някое дръвче, цвете и да не замърсяват.

Подходящо ли е мястото,което избрахме за засаждането на дръвчетата от екологичната кампания "Зелено Додо"?

Амира: Да, защото там минават много хора, които се надявам да бъдат добри към природата и да се грижат за дърветата, които засадихме.

За реализацията на кампанията "Зелено Додо" Додо Академия благодари на всички деца, родители и приятели на Powwow Club, които активно участваха, както и на Община Велико Търново за оказаната подкрепа.                            Заедно даряваме природа!