Когато днес чуете думата геймър, сигурно в главата ви изниква образът на човек, вторачен в екрана на компютъра или телефона си. Днешните компютърни игри се отличават с високо качество на картината, почти реалистично пресъздадени детайли и атмосфера, която потапя играча в историята и успява да го задържи дълго там. През последните години обаче се забелязва тенденция добре познатите настолни игри да се върнат обратно в ежедневието ни. Днес те дори са по-добри от всякога. Различни независими дизайнери и издатели непрекъснато пускат на пазара иновативни, интересни и изпипани до най-малкия елемент бордови игри.
В интернет има множество ревюта, блогове, видео клипове, статии и коментари за различни игри и така изборът на най-подходящата се оказва изключително лесен. 

Бордовите игри са една чудесна възможност да прекарате време с приятели и да се забавлявате. Повечето игри продължават около час или два. Разбира се, има и доста дълго проточващи се стратегии, които изискват търпение и концентрация. Но през цялото това време може да хапвате, пийвате, да си комуникирате лице в лице със съотборниците си. Имате възможност заедно да прочетете и обсъдите правилата на нова игра или да ги обясните на нов играч в компанията ви. Настолните игри предполагат да се откъснете за малко от дигитализирания свят, който ни обгражда. Също така са едно чудесно предизвикателство да си размърдате мозъка.  

Настолните игри освен забавление позволяват да натрупате и опит в различни ситуации. Учите се на стратегическо мислене, разширявате комуникативните си умения, откривате сами или в отбор различни тактики за справяне с предизвикателства, научавате се да губите. В хода на играта може да забележите, че избраната от вас стратегия не ви помага и я променяте. Преосмисляте ходовете си, като ги съобразявате с тези на останалите. Бордовите игри учат на неща, които в момента на действието не осъзнаваме - организация, управление на ресурсите, промяна на ходовете и на цялостната стратегия. Тези умения могат да се пренесат и в реалния живот и да ни бъдат от полза. 

За много хора настолните игри са освен начин за забавление, но и хоби. Игрите не са предназначени само за една определена група хора, а за всички. Могат да се играят както между връстници, така и с цялото семейство. Дори в сериали като “The Bing Bang Theory” редовно се играят настолни игри. В известното интернет предаване - Tabletop,  водещият Will Wheaton представя, обяснява и играе игри с популярни актьори, музиканти и писатели.

Докато в миналото настолните игри, освен че са малко на брой, се предлагат и на ограничени места, днес има специализирани магазини и онлайн платформи за поръчката им.Освен това доста често притежателите на колекции обичат да привличат нови фенове, с които да споделят преживяването от играта.




За радост на почитателите и любопитните в Cybar всяка събота се организират събития с настолни игри, различни турнири и състезания, в които малки и големи играят заедно. Ако и вие искате да станете част от това приключение, може да се присъедините към следващите събития в календара на сайта www.powwow.bg !

По ваше желание и след подадена заявка може да бъде закупена настолна игра, която да обогати голямата колекция на настолни игри в Cybar.

Автор: Яница Григорова