Първата ми среща с Цурита като изпълнител беше на сцената в Cybar през април 2019, когато Powwow Club празнуваше своята 3-годишнина. Акустичното изпълнение с китара предизвикваше достатъчно внимание, без излишна натрапчивост. Седмица по-късно тя отново беше на сцената, този път с  артистичен псевдоним Sharky и представяше ексклузивно комедийното си куклено шоу за малки и големи на английски език. До този момент бях гледала вентрилоквист само по телевизията. /Иначе казано, артисти - кукловоди, които говорят без да си мърдат устните, създавайки усещането, че куклата говори./ Бях впечатлена, че в България имаме такива артисти. 

Така! Дотук имаме китарист, певец, вентрилоквист. Август 2020 г. Докато с децата от Додо Академия играем на детската площадката, изведнъж на тротоара спира мотор. Каската се сваля и ето я пак Цурита, която се появи, за да разтовари някакви конги от един камион! След няколко дни тя свиреше на перкусии на Summer Powwow в Гостилица. Към описанието добавяме моторист и перкусионист.

Декември 2020 г. Извънредната ситуация изискваше заедно да работим по онлайн проекти на Powwow Club, без да се познаваме. Първоначалният скептицизъм беше бързо преодолян, защото се оказа, че си приличаме в аспекти, които не са споменати по-горе. /Аз нито мога да пея, нито мога да свиря на китара, нито пък да карам мотор!/. И така последваха RestArt, RadioBrunch, Знаете ли, че... и други подобни готини неща. Добавяме авантюрист. 

И в същия този период, когато всички артисти нямаха никаква възможност да се докоснат до каквато и да е сцена, тя направи трибют на Арета Франклин. Многопластов професионалист! /Ако някой се интересува, може да прерови архивите в Календара със събития на Powwow Club.  


След едногодишна обиколка по света, Цурита е отново тук. Акустично в Party Library

Грета: Този път почитателите на акустичната музика ще имат възможност да те чуят в Party Library на Powwow Club. Ти имаш основна заслуга за изграждането на цялостната атмосфера там, но защо предпочете да се срещнеш със своята публика на това интересно място, а не на сцената в Cybar?

Цурита: Винаги съм си представяла, че в Библиотеката ще се случват всякакви творчески събития. Мястото наистина предразполага за това. А и като се има предвид, че в Търново всички сме като едно голямо семейство, усещането е по-скоро като канене на гости вкъщи, отколкото на концерт. 

Грета: Малко хора знаят, че всъщност ти си автор на картините, които идеално се вписват в идейната концепция в Парти Библиотеката. Мислила ли си да ставаш някога художник? 

Цурита: Ти знаеш, че аз съм неприкрито горда с тях, защото от много малка, винаги съм искала да рисувам, но никога не съм се занимавала сериозно с това. Картините са още едно доказателство, че когато човек отдели малко време и енергия в нещо, може да остане учуден на какво е способен. 

Грета: Mногократно си била на сцената на Cybar - като солов изпълнител, като част от трио или многобройна музикална група, като комедиант, дори и като онлайн водещ. Кога Cybar сцената ти се стори най-гостоприемна?

Цурита: Тъй като от доста години пътувам по света и работя като соло музикант, винаги ми е било приятно да свиря с други хора. А и сцената на Cybar е гостоприемна. Удоволствие е за всеки музикант или артист да се отпусне в такава атмосфера.

Грета: Как подбираш репертоара си и случвало ли ти се е да изпълняваш песни по желание на публиката?

Цурита: О, разбира се! За мое огромно съжаление! /Смее се/ В това се състои работата ми - да изпълнявам това, което хората обичат. Предимството да работя сама е, че независимо от песента, винаги имам свободата да я представя по мой начин, така че да ми харесва. А щом аз съм доволна от изпълнението си, хората усещат това и се забавляват повече. 

Грета: Разкажи най-смахнатото нещо, което ти се е случвало по време на някоя творческа изява?

Цурита: Нека помисля… Ще ти отговоря накрая на този въпрос. 

Грета: Отскоро водиш Артистични уроци в BaseMind - студиото на Powwow Club. Трябва ли да имам определени гласови данни или пък театрални умения, за да мога да посещавам уроците?

Цурита: Ти специално, трябва да имаш само смелост и... бутилка Мартини. /Ха-ха/ Разбира се, че щом някой изявява желание, това означава, че има голям шанс да се научи на много неща. При музиката най-важното е да имаш слух, защото само с глас няма как да се научиш да пееш. В театъра отново е много полезно да си музикален! Всичко останало се научава, с повече или с по-малко тренировки.

Грета: Напоследък, освен всичко друго, записваш и аудио книги. Какъв жанр предпочиташ?

Цурита: В момента чета това, което на мен ми е интересно. Книгите са насочени към метафизиката, психологията и личностното развитие. Просто един ден се събудих и си казах, че не бива да загърбвам резултатите от уроците по правоговор в Театралната Академия, защото всичко, което не се упражнява, се забравя с времето. 

Грета: Да си вентрилоквист изглежда супер впечатляващо и доста трудно. По време на Театралната работилница в Додо Академия, която водиш, ти сподели на децата част от тънкостите на тази професия. Как реши да се занимаваш с кукли?

Цурита: За това има вина леля ми, която също е куклена актриса и в моето детство е била вдъхновение за мен. Кукленият театър не е просто вид изкуство. Той е начин на мислене. 

Грета: Обещах на децата в Додо Академия да попитам откъде се купуват тези ръкавични кукли. 

Цурита: Повечето от куклите, които съм купувала, съм преправяла така, че да им се отваря устата и съответно да се водят по-лесно. Някои от тях са изцяло моя изработка. Съветвам децата да се опитат да си направят сами. Един обикновен шал и две топчета за пинг-понг правят чудеса!

Грета: В колко държави и на колко континента си била досега? 

Цурита: Наистина не знам, защото за около 8 години, докато пътувах с корабите, сме спирали на много места по целия свят. Отделно съм работила и в различни хотели и ризорти. Ако се опитам да ги изброя, ще те отегча. Но, всъщност, не броят на местата, на които си бил има значение! Важно е пълноценното време, което си прекарал някъде и хората, от които си научил нещо. 

Грета: Кое е Нещото, което би те задържало в България по-дълго от обикновено?

Цурита: В момента съм в България по-дълго от обикновено и сама виждаш какви усилия ми коства да нося толкова много дрехи! /Ха-ха/

Грета: На кое място по света изпита културен шок?

Цурита: Не бих казала шок, но нямаше как да не направя съпоставка с трафика в някои американски градове като Сиатъл, Ню Йорк или Флорида, където хората не отделят от времето си, за да излизат от колата и да вдигат скандали, че някой ги е засякъл. Особено в най-големия хаос на Тайланд, Малдивите, Еквадор или Мароко, те просто спират, изчакват и продължават. Това си беше един будистки урок за мен! Ако вместо да следиш дали другият е сбъркал, се опиташ да не му пречиш, ще живееш в мир. 

Грета: Какво толкова им харесваш на акулите?

Цурита: Хахах! Аз обичам всички риби. Знаеш, че гмуркането ми е страст. Акулите са красиви, но се плашат и отплуват твърде бързо, когато ги гоня за снимка. Затова ги преследвам толкова усилено. 

Грета: Кога се запали по моторите?

Цурита: Средата ме запали. Около мен имаше много хора, които обичат да карат, затова и аз се “зарибих”. Освен това бях още много малка. Затова купуването на първия ми мотор беше незаменимо постижение. 

Грета: Остава ли ти време за авторска музика?

Цурита: Обикновено музиката идва при мен, когато я оставя да си почине… от мен. Но, определено е нужно вдъхновение. Понякога написвам нова песен за секунди, друг път преправям и променям с години. Авторската музика за мен е нещо много лично. Сигурно затова нямам и голяма амбиция да я споделям със света. 

Грета: Какъв стил предпочиташ и да очакваме ли албум?

Цурита: Харесвам много стилове, мога да се запаля по джаз, метъл или фънк. Албум не очаквайте! /Ха-ха/ Както ти казах току-що, целта ми не е да споделя крайния резултат. По-скоро ми харесва да работя по самите песни. Да, да, знам, странно звучи, но това е положението при мен. 

Грета: Има ли музикален инструмент, който не харесваш?

Цурита: Не знам… Сигурно има някой супер дразнещо писклив, който не се слуша лесно. 

Грета: Кой известен изпълнител най-много се доближава до твоето светоусещане?

Цурита: Абсолютно невъзможно е за един музикант да идолизира само един изпълнител. 

Грета: Какви са съставките на перфектния пърформанс?

Цурита: Самоувереност, която идва с добрата подготовка и позитивна нагласа. Твоята житейска философия е от решаващо значение за изграждането ти като професионалист. /Ех, че сложно излезе! Ще си го запиша./

Грета: Въпрос, който не ти зададох, а вече имаш готов отговор?

Цурита: Зададе ми го и аз го отложих за накрая: Най-смахнатото нещо, което ми се е случвало на сцената? 

Не знам дали е най-смахнато, но е последното най-смешно нещо, което ме попитаха: “Това Вашият глас ли е?” Предполагам, че момчето искаше да ми направи комплимент, но дотогава не ме бяха питали дали пея със собствения си глас. /Ха-ха/

Грета: Отдавна търсех подходящ момент за това интервю. Благодаря ти, че сподели интересни моменти от своя артистичен свят. 

Цурита: За мен беше удоволствие! Ще се видим в петък вечер!


Петък 10 февруари 2023

Начало: 21:00 часа 

Акустична вечер с Цурита@Party Library