Един от любимите уреди на всички трениращи в залата са бягащите пътеки. 

Много често въпросите, които възникват около тези уреди са това дали са по-ефикасни, по-щадящи ставите от бягането навън? Дали трябва да тичаме бързо или бавно, под наклон или не? 

Ето и няколко разяснение отностно бягането на пътека.

Естествено има огромна разлика от тичането навън и тичането на пътека в спортната зала, но ако сте “прохождащ” по отношение на бягане, е добре първоначално да заложите на бягаща пътека. Ако времето или климатичните условия навън не позволяват да бягате, отново бягащата пътека е по-добра опция. Тя е и по-щядяща от асфалта навън и що се отнся до натоварване на ставите, тя отново е по-добрия избор. Тук взимаме предвид не само терена и климатичните условия, а и начина по който пътеката ви помага в самото движение на бягане. Тя се задвижва от мотор, което значително променя механиката на тичането. В случая движението на машината Ви уленсява и мускулите не играят такава роля, както при бягането навън.

След като свикнем с бягането на пътека, можем да променим и да вдигнем темпото с интервални тренировки. Разбира се, те могат да се изпълняват и навън, като повтаряме периоди с висока скорост и възстановителни такива. Темпото и времето варират спрямо нивото на бягащия. Ползите от интервалното бягане и тренировки са наистина големи. Броят на изгорените калории е по-голям, силата и издръжливостта на бягащия също се подобряват, както и неговото физическо състояние.

Друго, което можем да променим в такава тренировка е наклона на пътеката. Колкото по-голям е наклона, толкова по-голямо е натоварването. Доста добра алтернатива за хората, които не могат да тичат е бързото ходене под наклон.

Бягащата пътека е и един чудесен метод да загреем тялото преди силова тренировка. Бързото ходене или лекото бягане преди силова тренировка подготвят мускулите и ставите за предстоящото натоварване и предпазват от контузии. Не веднъж сме споменавали, че задължително преди всяка тренировка е добре да загреем нашето тяло.

Бягащата пътека е един чудесен уред с който може да направите една доста ефективна кардио тренировка. Тя е един добър старт да научим тялото си на такъв тип натоварване.  А когато се почувстваме готови и условията позволяват може да пренесем кардио тренировките навън.

С пожелания за здраве, 

Радостина Горанова