Начинаещи в спорта? Какво трябва да знаем преди да започнем тренировки във фитнес зала.

Най-честата причина за започването на тренировки във фитнес е желанието за подобряване на външния вид или физическото състояние. В това няма нищо лошо, но до къде са готови да стигнат хората по пътя към перфектното тяло.

Като за начало е хубаво човек да прецени здравословното си състояние и своите цели. Редица са причините, които карат хората да тренират: за да подобрят визията си – било то сваляне на килограми, за покачване на мускулна маса, за подобряване на мускулатурата, за повишаване на физическата издръжливост, за справяне със здравословен проблем или просто за тонус. Повечето от нас се стремим към максималните успехи, но като за начало е важно да запомним, че тези резултати изискват време.

Първото, което е нужно по пътя към целта е настройване на психическото състояние. Ние трябва да разберем, че този процес на промяна на тялото изисква време и усилия, както и умствени нагласи. Това нещо е нужно да се разбере от хората, които правят първите си стъпки във фитнеса, защото както знаем всеки гони бързи и лесни резултати. Е ще ви разочароваме малко, но такива няма!

Честа грешка при начинаещите е впускането в безумни тренировки, които не са подходящи за тях. Резултатът – самите тренировки не работят в тяхна полза, губи се всякакъв вид мотивация, което води до неудовлетвореност, нетърпимост и неувереност. Което пък от своя страна води и до отказ от тренировките.

Определянето на физическата ни подготовка и състояние също е много важен елемент. Да приемем, че сте напълно начинаещ – физически е невъзможно да влезете в залата и да започнете да правите клек с 100 кг. Много често „новобранците“ търсят най-добрата тренировъчна програма, която да им достави необходимите резултати. В това „търсене“ обаче, човек може да попадне на какви ли не неща, които напълно са неподходящи, особено за начинаещи. Добре е човек, който е начинаещ да се обърне към професионалист, който ще го въведе в света на тренировките.  

Като за начало е добре треньора да се запознае със здравословното състояние на трениращия, с контузиите, ако има такива, с нивото му на активност и т.н.

Следващата стъпка е правилното подбиране на упражненията и дните за тренировки. Базовите упражнения са най-подходящи за начинаещи, като се наблегне на правилното изпълнение на упражненията, техниката и подходящите килограми, ако се тренира с такива. С времето се променят както самите упражнения, така и начина на трениране и планира на тренировките.

Ако все пак нямате възможност да се допитате до професионалисти в тази сфера, не вярвайте напълно на всичко изписано в Интернет и на всички онлайн треньори, които уж дават безплатни уроци и тренировки, но в същото време могат само да ви объркат или по-лошо да ви докарат контузии.

Като заключение можем да кажем, че не е необходимо да сме специалисти в сферата на анатомията или фитнеса и да знаем кое упражнения коя част на мускула натоварва. По-скоро трябва да се допитаме до такива, ако искаме да постигнем максималните резултати към които се стремим. А ако това е непосилно за нас, е добре да се съсредоточим върху базисни упражнения и тяхното правилно изпълнение.

Най-важното нещо, обаче е да си поставяме реални цели и да осъзнаем, че ни е нужно време, понякога много време, за да ги постигнем. Започнете с малки крачки към големите цели.


Спортен център Kraftmagnet е уютен, топъл и разполага с редица уреди за базови упражнения. Ние сме загрижени за здравето на нашите клубни членове и техните деца, затова в Kraftmagnet винаги може да се допитате до нашите фитнес инструктори и да тренирате под тяхно ръководство, без допълнително заплащане. 

За тази цел ви е нужно клубно членство Body & Culture, a ако не сте убедени, че това е за вас - елате и направете тестова тренировка, напълно безплатно.