Ден пореден вкъщи. Преживяваме момента на объркване, ядосване, съжаление, страх и още куп емоции... И най-после приемаме факта, че трябва да прекараме доста време вкъщи и да се изолираме от околните. Препоръчително е да го направим, за да запазим здравето си, но повечето хора приемат стоенето вкъщи като лежат по цял ден, не правят нищо, а най-голямото им движение е от дивана до хладилника и обратно. Когато се застояваме на едно място и се храним нездравословно, освен че не се чувстваме добре, влошаваме и здравето си. Ако в моментите, в които няма какво да правим, единствената мисъл ни е да видим какво има в хладилника, ще излезем от карантината с няколко килограма отгоре и не особено енергични, поради липсата на качествени макронутриенти, които да осигурят здраве на нашето тяло.

Но, с малко усърдие и позитивно поведение от  наша страна можеш да променим нещата в наша полза. За да не прекалявате с храненето вкъщи, ви предлагам няколко стратегии и съвети, с които да поддържате добра форма. 

Стратегия № 1: Когато няма какво да правим - не мислим за храна, а намираме какво да правим. Вместо да стоим само пред телевизорите и да похапваме на всеки 5 минути, е добре да си намерим ползотворни и полезни занимания. Сега е точният момент да завършим нещата, които толкова дълго сме отменяли, като например да прочетем някоя книга, да започнем онлайн курс по чужд език, да подредим всички дрехи, шкафове, рафтове или да се отдадем на някое любимо хоби (например редене на пъзели, рисуване, музика и други). По този начин мозъкът е зает с друга дейност. И за хладилника не ни остава много време да мислим.

Стратегия № 2: Отново да наблегнем на храненето - за да останем във форма или дори да свалим малко (сега е момента) е б необходимо да следим какво ядем. В моменти като този, можем да вложим спокойно енергията си и да се съредоточим в това как се храним и как приготвяме храната си. Прекарваме изключително много време вкъщи, което е предпоставка да си готвим домашна храна, която е много по-добра опция от готовите храни или полуфабрикатите. Можем спокойно да следим приетите калории, да се опитаме да готвим по-здравословни ястия, богати на витамини и минерали. Добра идея е да разполагаме с повече плодове и зеленчуци, бобови храни, храни богати на протеин като яйца, месо, млечни продукти и др. Разполагаме и с интернет. Там можем да намерим безброй рецепти за вкусни, здравословни ястия. И точно сега е момента да експериментираме и да добавяме нови неща в менюто си.

Стратегия 3: Включете ежедневно тренировки в домашни условия. Отново нещо което, може да започнете, ако не сте, до този момент. Освен че ще ви е едно ново занимание, може да ви подготви и доста добре за бъдещи тренировки във фитнес зала. Ще повлияе добре не само на физическото, но и на психическото състояние. Може да намерите примерни тренировки в домашни условия и в нашия блог - http://www.powwow.bg/bg/blog/uncategorized/aktivni-vkshchi/

Стратегия № 4: Поставете си цели. Било то свързани с хранене, тренировки или друг вид дейност. Например, поставете си за цел да тренирате поне по 15 мин. всеки ден до края на карантината. Така ще изградите навика за тренировка, ще усетите чуството на удовлетворение от себе си. Може да постигнете страхотен прогрес в тренирането, дори и да подобрите формата си. Сега е момента да изпробвате различни предизвикателства, които се въртят в социалните мрежи и интернет. Това е отново едно занимание, което освен че ще ви раздвижи, ще запълни част от деня ви и ще ви накара да се почувствате много по-добре. 

Нека извлечем и ползи от това да си стоим вкъщи и да сме изолирани. Запомнете, че винаги можем да намерим качествени занимания за запълване на ежедневието ни. Хубавата храна и спорта са само част от тях. Бъдете креативни и останете здрави!


Повече за  клубно членство Powwow club и дейностите на спортен център Kraftmagnet gym ще намерите на http://www.powwow.bg/bg/kraftmagnet-gym