След началото на новата година едни от най-често чуваните обещания от хората са свързани със здравословния начин на живот - повече спорт, по-добро хранене, повече движение. Идеите от типа “Нова Година – Ново аз”, “Ще спазвам нова диета” или “Ще правя детокс” са толкова актуални и нашумели, особено през този месец, че хората започват да се чудят от коя диета да започнат  или на коя известна личност да си дадат парите, за да им изготви хранителен режим. Едни от примерите, с който ще ви запознаем днес, са всичките онези “магически диети без въглехидрати”, “кето чудеса” и “високомазнинни режими”  върху които хората така се съсредоточават и влагат силите си, че не се замислят какви последствия биха могли да имат върху организма си.

Много от известните диети в момента изключват въглехидратите, както и голяма част от плодовете и зеленчуците. Както всеки знае, те са важна част от едно здравословно и разнообразно меню и съдържат важни витамини и минерали от които всеки човек се нуждае. Нека да ви разкажем малко повече какво представляват въглехидратите и защо не трябва да ги изключваме от менюто си. Най-просто казано въглехидратите са органични вещества изградени от водород, въглерод и кислород. Делят се на два типа: прости и сложни, като главната разлика между тях абсорбирането и усвояването на захарта, като простите се абсорбират и усвояват по-бързо.  Към групата на въглехидратите спадат както ориза, картофите и овесените ядки, така и всички сладкиши, вафли, банички и други подобни. Разликата обаче между тях е качеството на хранителните вещества, които ни доставят. Не е казано че трябва да се лишаваме от всички видове сладки изкушения, просто трябва да ги ограничим и да наблегнем на “добрите въглехидрати”. Хранете се с плодове, зеленчуци, различни видове ориз, паста, картофи, овесени ядки и други. Още повече, че въглехидратите дават енергия на нашето тяло, която ни е необходима за извършването на всички процеси в тялото и за това да се чувстваме пълноценни и здрави през деня.

В допълнение към темата за въглехидратите, е време да споменем и за фибрите. Те са необходима част от менюто ни, защото освен храна за клетките в тялото, помагат и за регулиране на кръвната захар и контролират апетита. В много от зърнените култури, както и в плодовете и зеленчуците има високо съдържание на фибри. Още повече плодовете и зеленчуците съдържат множество минерали, витамини, влакнини и други ценни вещества. За да функционира нормално нашето тяло, ние не трябва да изключваме нито плодове, нито зеленчуци, нито въглехидратите като цяло. Всяко тяло е различно, при някои големия прием на въглехидрати може да повлияе на килограмите, а при други не, което не означава моменталното изключване на въглехидрати от менюто. Всичко, дори и сладкото, в определени количества и определено време няма да навреди на идеята ви за “ново тяло” или “по-здравословен вид”. Тук важна роля играят порциите, тяхната големина и времето в което се приемат. Всяка балансирана “диета” трябва да съдържа в себе си макронутриента въглехидрати, за да сме здрави и енергични и изглеждащи по-добре, не само през лятото, а целогодишно.


Радостина,
Sport Center Kraftmagnet