Солен кекс

Споделяме с вас една рецепта за солен кекс, която е много подходяща за закуска в училище. Освен това е много лесна и бърза за приготвяне. /Когато я приготвяхме, децата в Додо Академия споделиха, че не им допадат маслините. Можете да подберете сорт с повече сладост, за да няма излишна горчивина в кекса./

Необходими продукти:

500 г брашно

4 яйца

400 г кисело мляко

300 г шунка

300 г кашкавал

150 г маслини /без костилка/

1 1/2 ч. л. сода бикарбонат

1 1/2 ч. л. риган

сол на вкус 

олио за намазване на формата за печене

Време за приготвяне: 60 мин.

Порции: 16

Начин на приготвяне:

Предварително нарязваме на малки кубчета кашкавала и шунката. Маслините, в зависимост от тяхната големина, могат да бъдат разполовени или нарязани на дребно, по ваш избор.

В купа разбираме яйцата с малко количество сол. Отделно сме смесили содата с кисело мляко, за да се угаси, след което я добавяме към разбитите яйца.

Пресяваме брашното, поръсваме с риган и други подправки по желание и го добавяме към яйцата. След това объркваме всички предварително нарязани съставки - кашкавал, шунка и маслини.

Намасляваме форма за печене на терин и я покриваме с хартия. Изсипваме полученото тесто и печем за около 45 мин. на предварително загрята до 180°C фурна. 

Вкусна закуска се получи!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Поредицата 12 рецепти за добро настроение е част от ежегодната благотворителна кампания на Додо Академия "Приказна Коледа" 2023.