Понякога един зеленчук може да бъде част от вкусна и сладка рецепта. С децата в Додо Академия приготвихме морковен кейк, който по вкус надмина очакванията ни.

Необходими продукти:

За блата:

375 г моркови

225 г краве масло

3 яйца

300 г кафява захар

300 г брашно

1 ч. л. сол

3 ч. л. канела

3 ч. л .бакпулвер

110 г орехи /нарязани или счукани на парченца/

3 с.л. прясномляко

За крема:

75 г пудра захар

300 г крема сирене

2 с.л. лимоновсок

2 ванилии напрах

Време заприготвяне: 70 мин.

Порции: 16

Начин на приготвяне:

Морковите се почистват, измиват и настъргват на едро ренде. Яйцата и захарта се разбиват заедно до получаване на пухкава смес. Разтопяваме маслото и заедно с морковите го добавяме в получената смес. Разбъркваме добре с дървена лъжица. Пресяваме брашното, за да влезе достатъчно въздух в него и добавяме бакпулвера. Това ще направи блата по-пухкав. Добавяме канелата и солта и разбъркваме хубаво, докато сместа стане гладка. Прибавяме счуканите орехи и прясното мляко.

Намасляваме тавичката, покрита предварително с хартия за печене, за да не залепне блата, и изсипваме получената смес. Почукваме няколко пъти тавата в плота или масата, за да се изравни сместа.

Печем около 45 мин. на предварително загрята до 180°C фурна. Проверяваме с дървено шишче или клечка за зъби дали блатът се е изпекъл добре. По клечката не трябва да има полепнало тесто.

Докато блатът се пече, с дървена лъжица разбъркваме заедно съставките за крема и го слагаме в хладилник. Изваждаме блата, когато е готов и го оставяме да изстине за около 10 мин. Когато е напълно изстинал, намазваме блата обилно с предварително приготвения и охладен крем.

Разрязваме кейкът на ромбоиди и украсяваме всяко парченце с цяла орехова ядка. Украсата, разбира се, може да бъде съобразена с вашия вкус.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Поредицата 12 рецепти за добро настроение е част от ежегодната благотворителна кампания на Додо Академия "Приказна Коледа" 2023.