Коледа е! 

Време, изпълнено с топлина, уют, блещукащи светлинки и приятни емоции със семейство и приятели. 

Време, в което заедно ще направим уюта сладък, ухаещ на коледни подправки и канела, на цитруси и чай от ръчно събрана мащерка. 

За да стане Коледа още по-вдъхновяваща и вкусна, ние споделяме с вас нашата рецепта за коледни сладки, специално подбрана от Кухнята на Cybar.

Необходими продукти:

  • 350 гр. брашно + за разточване
  • 1/2 ч.л. сода
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. джинджифил на прах
  • 1 ч.л. канела 
  • 1/4 ч.л. индийско орехче
  • 1/4 ч.л. сол
  • 120 гр. меко масло
  • 100 гр. захар
  • 1 яйце
  • 10 мл. лимон
  • 40 гр. домашен мед
  • 80 гр. захар мусковадо

Начин на приготвяне:

  • В купа смесете брашното, содата, бакпулвера, подправките и солта.
  • В отделен съд, с помощта на миксер разбъркайте маслото и захарта. Разбивайте, докато сместа стане на гладък крем. Добавете яйцето, меда, лимона и мусковадото. Бъркайте, докато сместа стане еднородна. Към нея добавете сместа от купата с брашно и останалите сухи съставки и замесете меко тесто. Тестото се меси за кратко, докато стане еднородно и престане да лепне по ръцете ви. Увийте го в стреч фолио и го оставете в хладилник за 30 минути. 
  • Разточете престоялото тесто върху леко набрашнена повръхност на дебелина от 5 мм. С помощта на формички, изрежете любимите за вас и вашето семейство фигурки. Съберете изрезките на топка и отново разточете и изрежете от тестото. И така, докато сместа ви свърши. 
  • Готовите сладки наредете на разстояние една от друга върху тава, покрита с хартия за печене.
  • Печете в предварително загрята фурна на 180С  за около 12-15 минути. След като извадите сладките от фурната ги оставете да починат 2-3 минути в тавата, а след това ги прехвърлете на решетка, докато изстинат напълно. 
  • Готовите изстинали сладки можете да  декорирате по ваше желание или пък да ги подредите в кутийка или коледна торбичка и да ги споделите с любими хора. 

Пожелаваме ви прекрасна Коледа!