Лятото чука на вратата ни, и много от хората (най-вече жените) решават, че искат да направят чудеса с телата си, малко преди да започне лятото. Влагат цялата си енергия и концентрация върху това да смъкнат максимално тегло, ако може за един месец. 

Често срещано явление през този период са диетите, които изключват цели групи макронутриенти, без мазнини, без въглехидрати, само на плодове и чай и още куп такива. Общо схващане е че колкото по-малко калории си набавим, толкова по-слаби ставаме. Математически погледнато това е така, но от здравословна гледна точка, тази “магия” може да доведе до сериозни последици за нашия организъм. Най-често дамите, които искат да отслабнат, изключват манзините, защото : “Мазнините ни правят дебели”. Тук искаме да отбележим, че не само жените имат нужда от мазнини, мъжете също, но просто представителките на нежния пол с лека ръка отхвърлят мазнините, като си мислят че им вредят.

 От къде идва това вярване?

Съществуват няколко вида мазнини, като някои са полезни, а други вредни. Много дами избягват мазните пържоли, защото си мислят, че мазнината в тях ще им се “лепне” моментално. Всъщност животинските мазнини съдържат в молекулата си предимно наситени висши мастни киселини, при които обмяната е бавна, доставят необходимите калории на организма и не са нездравословни. Ако разгледаме обаче маргарина - продукт пълен с хидрогенирани мазнини (превръщането на ненаситените мастни киселини в наситени), които всъщност са виновника, положението е друго. Освен че няма никакви ползи за организма, обмяната му в организма е изключително бавна и трудно и е по-добре да бъде избягван. 

Да разгледаме и растителните мазнини - те съдържат ненаситени мастни киселини, които участват в състава на клетъчната мембрана, но за съжаление не могат да се синтезират в организма. Това обаче не означава, че трябва да избягваме този тип мазнини. Много от мазнините са “правилни” и е не необходимо да ги включваме в менюто си всекидневно. Като представители на мононенаситените мазнини можем да причислим зехтина, ядкови и фъстъчени масла, които не трябва да преминават термична обработка. 

В наситените мазнини (животински продукти) спадат сланина, мас, (растителни) - кокосово масло. С тях може да се готви и са годни за термична обработка. Важно е да осигуряваме на организма и още два вида мазнини Омега-3 и 6 есенциални мазнини. Това означава, че единствения вариант, в който да си ги набавим, е чрез хранене, тъй като нашия организъм не ги произвежда. Тези мазнини намаляват рисковете от сърдечно-съдови заболявания, подобряват мозъчните функции, спомагат за загубата на тегло и горенето на излишните подкожни мазнини, предотвратява възпалителните процеси в тялото. Храни, които са богати на Омега 3: мазни риби, орехи, водорасли, ленено и тиквено семе. Храни богати на Омега 6: различни видове меса, сусам, царевица, слънчоглед, шарлан, коноп, сурови ядки и др.

И да стигнем до заключението, че мазнините всъщност спомагат за здравословното сваляне на килограми. Много погрешно е тяхното изключване или заместването им с въглехидрати, които в повечето случаи са захари. Не премахвайте нито една от хранителните групи, включвайте в менюто си разнообразна и здравословна храна и помнете, че процесът на отслабване трябва да става бавно и контролирано. Не трябва да се стремим към бързите резултати, тъй като в повечето случаи те са неефикасни. 

Радостина Горанова

от Kraftmagnet team