Домашна баница

През изминалото лято, готвенето се превърна в любимо на деца и учители в Додо Академия. Всички рецепти се оказаха сполучливи и доста вкусни. Затова решихме да ги споделим с вас.

Предлагаме ви една лесна и бърза за изпълнение рецепта за домашна баница, която можете да приготвите за всякакъв повод или за семейна закуска. А по традиция, така започва всяка година -  с домашно приготвена баница с късмети!

Необходими продукти:

500 г /1 пакет/ готови точени кори 

6 яйца

350 г сирене

300 мл газирана вода

200 мл олио

Време заприготвяне: 60 мин.

Порции: 8

Начин на приготвяне:

В купа разбиваме яйцата и натрошаваме сиренето. Добавяме малко олио и разбъркваме сместа. Намасляваме средно голяма тава и започваме да подреждаме корите, като ги надипляме. След като сме подредили един ред /2-3 кори, в зависимост от големината на тавата/ разпределяме няколко лъжици от сместа и добавяме малко от олиото. За втория ред завъртаме тавата, така че корите, които ще подреждаме да се кръстосват с тези от предходния ред. Отново добавяме няколко лъжици от сместа и малко олио. Така продължаваме, докато свършат корите. 

В купа разбиваме 2 яйца и добавяме към тях газираната вода /може и лимонада, която ще придаде лека сладост/. С тази смес заливаме баницата, като се стараем да я покрие добре. Добавяме малко олио. Леко разтръскваме баницата настрани и я слагаме в предварително загрята на 200 °C фурна. Печем около 40 - 45  мин. без да отваряме фурната, за да може баницата добре да се надигне.

След като е готова, напръскваме баницата леко с вода, покриваме с хартия за печене и кърпа. Изчакваме  около 10 мин., за да "си обиколи нивата" и ето, че баницата е готова!

Е, време е вкусно да похапнем!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Поредицата 12 рецепти за добро настроение е част от ежегодната благотворителна кампания на Додо Академия "Приказна Коледа" 2023.