Стресът, на който сме подложени и липсата на физическа активност, породени от обстоятелствата в които ни се налага да живее напоследък, ни кара да отворим темата как трябва да се храним и кои храни трябва да преобладават в менюто ни.

 Освен, че сега трябва да се пазим и да бъдем здрави, трябва да обърнем внимание и на това каква храна приемаме, количеството и качеството на продуктите. Особен е въпроса и за родителите, които се старят да дават на децата си разнообразна, вкусна и богата на хранителни вещества храна. Убедени сме, че сте запознати с факта, че е по-добре да се храним и да даваме на децата си повече плодове и зеленчуци, вместо шоколад. Но, кои са храните, които можем да влючим в нашето меню и това на децата ни, които ще ни помогнат да останем здрави, ще ни дадат нужната енергия и ще донесат на тялото ни необходимите хранителни вещества? 

В следващите редови ще ви запознаем с храни, които всъщност са универсални и могат да се намерят във всеки един квартален магазин или супермаркет и спадат в топ 5 храните - леснодостъпни и здравословни.

  1. Бобови култури

Да, една от най-срещаните храни като боба, всъщност е една суперхрана, която предлага сбор от изключително много хранителни вещества. Бобовите храни съдържат голямо количество разтворими и неразтворими фибри (влакнини), които подпомагат чревния тракт, намаляват холестерола и гликемичния отговор. Протеинът в състава им също е висок (между 20-45%). Тъй като не са завършени белтъчини (както яйцата или продуктите от животински произход), е добре да се комбинират със зърнени храни, като по този начин се създава пълен профил на аминокиселините. Те пък от своя страна са нужни за изграждането на мускулите в тялото и за протичането на всички метаболитни процеси. Ниското съдържание на наситени мазнини и холестерол и наличието на омега 3 и 6 мастни киселини, превръщат бобовите култури в един чудесен продукт, необходим за оптималното развитие и здравословен статус на организма. Съдържат много витамини и минерали и са нискокалорични. Освен това са евтин и леснодостъпен продукт. Други продукти от семейство бобови са нахут, леща, черен, червен боб, соя, грах и бакла. Те се приготвят по много начини, като можете да ги добавите към салати, основни ястия, а защо не и десерти.

  1. Семена и ядки

Тук се опитваме да обхванем максимално наличните ядки и семена, които предлага пазара, защото всички те съдържат изключително много полезни съставки. Във всеки един магазин можем да намерим някакви ядки, които обаче да са сурови, а не пържени, панирани или овкусени с много подправки. Не е тайна, че суровите ядки са и висококалорични, затова трябва да внимаваме и с количеството, което приемаме. Едни от ядките, които е добре да включим в менюто ни са орехите. Те са чудесен източник на мазнини, витамини A, C, и тианин. Смята се, че орехите укрепват мускулите и бързо премахват умората след физическо натоварване. Лешниците пък имат високо съдържание на белтъчини и витамин Е и са с ниско съдържание на мазнини в сравнение с другите ядки. Бадемите съдържат най-много калций и витамин Е, голямо количество фибри, калий, магнезии и други. Тиквеното семе пък е богато на минерали, антиоксиданти, витамини и всички важни незаменими аминокиселини. Какъвто и тип ядки или семена изберете, няма да сбъркате, защото те предлагат една палитра от здравословни ползи и качествени хранителни вещества. Важно е само те да бъдат сурови или претърпели възможно най-малка обработка.

  1. Кисело мляко

Киселото мляко съдържа почти всяка хранителна съставка, от която се нуждае тялото ни. Всеизвестно е, че съдържа голямо количество калций, необходим за здрави кости и зъби. Също така съдържа калий, фосфор и голямо количество витамини от вида В, особено витамин В12 и рибофлавин, като и двете могат да предпазат от сърдечни заболявания. Друг плюс на киселото мляко е високото съдържание на протеини. Както по-горе споменахме, протеинът е едно от основните хранителни вещества, още повече контролира апетита, като автоматично намалява броя на калориите, които консумираме. Важно е да отбележим, че на пазара има голям асортимент от кисели млека. За да подберем правилното кисело мляко е необходимо да се съобразим с % на масленост и съдържанието на захар. Много от продуктите се предлагат и с плодове, мед, мюсли, семена или други добавки, на които също трябва да обърнем внимание. Четете опаковките и подбирайте тези, които са с най-малко съдържание на захар, не много голям процент мазнини и голямо съдържание на протеини. Българското кисело мляко е един чудесен продукт, който съдържа бактерии и пробиотици, които са от полза за храносмилането.

  1. Яйца

Друг продукт, който е леснодостъпен, евтин и почти всяко домакинство разполага с него са яйцата. Въпреки, че има много спекулации за въпроса с яйцата и холестерола, напоследък все по-често отпадат съмненията и за този продукт се смята, че ползите за здравето са много по-големи. Те са храна богата на протеини, съдържат 22% селен , който подсилва имунната система, съдържат лутеин, свързан със здравето на очите, витамин D, калций, фолат (свързан с изграждането на червени кръвни клетки), витамин В и омега -3 мастни киселини. Яйцата са една добра храна подходяща за малки и големи, като може да се приготвя под всякакви форми.

  1. Плодове и зеленчуци

Не е изненадващо, че споменаваме и тази група. Всеизвестен факт е, че трябва да консумираме много плодове и зеленчуци заради наличието на многото витамини и минарали, които съдържат. Друг фактор са фибрите, които както по-горе разяснихме спомагат за правилното функциониране на стомашно-чревния тракт. Особено през пролетно-летния сезон е най-добре да наблегнем на плодовете и зеленчуците, чрез които със сигурност ще си набавим необходимите дози витамини и минерали. Доста често хората купуват всевъзможно хранителни добавки и мултивитамини, за да си набавят тези вещества. Това е напълно излишно, ако хапваме все по-често плодове и зеленчуци. Освен полезни, те са и изключително вкусни. Нашия съвет е да се възползвате от сезонните плодове и зеленчуци, тъй като те са най-пресни. Избирайте продукти, които по възможност да са родно производство, измивайте и ги съхранявайте правилно. Ако всеки ден хапваме поне по един плод и няколко зеленчука, със сигурност ще се чувстваме по-добре, ще имаме повече енергия и ще водим един по-пълноценен живот.

Това са само една част от хранителните продукти, които са освен евтини, налични във всички магазини, но и изключително нужни и полезни за нашия организъм. Опитайте се да включите във всекидневното си меню поне малка част от тях, за да бъдете по-здрави и енергични.

За вас, 

Радостина от Kraftmagnet team