Кашкавалени гризини

Необходими продукти:

500 г брашно

4 яйца

100 г кашкавал

400 г кисело мляко

200 краве масло

1 ч. л. сода бикарбонат

Подправки по избор: сух босилек, ронена чубрица, сладък червен пипер, маково семе, сусам

Време заприготвяне: 90 мин.

Порции: 16

Начин на приготвяне:

Разбиваме 3-те яйца с вилица. Предварително настъргваме кашкавала. Разбъркваме содата с киселото мляко, за да се угаси и изчакваме няколко минути. Когато е готова я добавяме към яйцата и леко разбъркваме. Пресяваме брашното и по малко го добавяме към останалата смес, докато стане гъста каша. 

В дълбок съд правим кладенче в пресятото брашно и изсипваме сгъстената каша. Започваме леко да замесваме тестото, като постепено добавяме парченцата краве масло, настърганият кашкавал и подправките. Месим, докато се получи хубаво меко тесто.

Разточваме тестото с дебелина около 4 мм. Нарязваме на лентички, които усукваме спираловидно. В тава, покрита с хартия, нареждаме спиралките, намазваме ги с жълтък и поръсваме съсс усам и маково семе. 

Печем на предварително загрята до 180°C фурна, докато гризините леко се зачервят.

Вкусните кашкавалени гризини са готови за хрупане.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Поредицата 12 рецепти за добро настроение е част от ежегодната благотворителна кампания на Додо Академия "Приказна Коледа" 2023.