Домашна пица

Необходими продукти:

За тестото:

500 г брашно

7 г / 1 пакетче / суха мая

1 с. л. захар

1 ч. л. сол

200 мл топла вода

20 мл зехтин или олио

150 мл хладка вода

Какъв ще бъде вкусът на пицата определяте вие. Ние с децата в Додо Академия решихме да добавим кашкавал, доматено пюре, кисели краставички, сладка царевица, пилешко филе, маслини без костилка и различни подправки като босилек и риган.

Време за приготвяне: 60 мин.

Порции: 16

Начин на приготвяне:

Маята, заедно със захарта, се разтваря в малко количество затоплена вода. Изчакваме 10-15 мин., за да се активира.

Брашното се пресява 2 пъти, за да влезе хубаво въздух в него. Добавяме солта и я омесваме с брашното, което сме изсипали в дълбока купа. Правим кладенче и в него изсипваме разтворената мая и малко олио. Докато замесваме тестото, на части добавяме хладката вода.

Месим хубаво тестото, докато в него се образуват мехурчета. Оставяме го да втаса на топло, докато удвои обема си. 

Разделяме готовото тесто на четири и замесваме отделни питки. Намазваме ги с олио и ги оставяме в покрита със стреч фолио тава, за да втасат за още около 30 минути или докато удвоят обема си. 

/Най-сполучливото тесто се получава, когато го оставим да втаса достатъчно дълго време в хладилник за около 12-18 ч./

Нарязваме киселите краставички и маслините на кръгчета, настъргваме кашкавала, накъсваме пилешкото филе и отцеждаме сладката царевица.

Размесваме отново вече готовото тесто. С пръсти разстиламе тестото, като започваме от средата, в предварително намазнена тава, която може да бъде покрита с хартия.

Върху тестото слагаме малко олио и намазваме с доматеното пюре. Подреждаме филето, краставичките, маслините и царевицата, поръсваме с подправки и печем на предварително загрята до 180°C фурна, докато пицата стане готова.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Поредицата 12 рецепти за добро настроение е част от ежегодната благотворителна кампания на Додо Академия "Приказна Коледа" 2023.