Често сме заобиколени от хора, които почти винаги споделят с нас че са изморени, липсва им енергия или нямат сила. Дори ние самите изпитваме това усещане, което нерядко ни пречи за адекватното вършене на всекидневните ни задължения. Масово хората смятат, че една дрямка ще спаси положението и отново ще са в кондиция, но истината се крие на друго място. Не оспорваме възстановителните качества на съня, но друг фактор играе също важна роля, а именно храната.

Храната, която консумираме ежедневно всъщност определя и това как ще се чувстваме. Ако ядем твърде малко, пропускаме закуска, хапваме нещо набързо и в движение, ние няма как да си набавим необходимите макронутриенти. Ще се чувстваме отпаднали, без енергия и с огромна липса на концентрация. Съществува и варианта, в който хапваме доста. Например, след цял ден на бързи обороти се прибираме вкъщи прегладнели, отваряме хладилника и пълним чинията с всевъзможни неща. Резултатът –  преяждане, което пък от своя страна води до умора, болки в стомаха, чувство за тежест и ред други неприятни усещания. Тук е времето да споменем, че и в двата случая умората е неизбежна.

Как всъщност трябва да използваме храната, за да преборим умората?

Както вече споменахме, храната е гориво и съдържа всички необходими за тялото вещества (макронутриенти – протеини, мазнини и въглехидрати). Но храната съдържа и много витамини, минерали, вода и ред други компоненти, от които също ежедневно имаме нужда.

Много хора разбират грешно схващането, че храната е гориво и не подбират правилните продукти, които да включат в менюто си. Тук говорим за разнообразно, балансирано и качествено хранене. Ние разбираме, че в даден момент на човек му се иска да опита от някоя торта или сладкиш. Това е напълно нормално, но не трябва да се прекалява. Количеството играе също важна роля. Когато съчетаем правилно количество и качество, опознаем тялото си как реагира на различните храни, можем съвсем лесно да се отървем от чувството на умора.

В света, в който живеем сме затрупани от храни, от които нямаме нужда. Глада за “бързи захари” , привлекателния външен вид на продуктите ни карат да забравим основната функция на храната, а именно след нейния прием да сме здрави, активни и жизнени. Храната е енергия, колкото по-качествени и пълноценни източници избираме за тази енергия, толкова по-добре за нас и нашето тяло.

Съществува и друга крайност,  в която хората се лишават от храната, спазват строги диети с някаква цел. По този начин изобщо не осъзнават, че лишават тялото си от необходимата енергия и го изцеждат до край, което може да доведе до различни заболявание и здравословни проблеми.  Може да научите малко повече за това, защо всъщност диетите не работят тук.

В крайна сметка е добре да запознаем тялото си с качествената и разнообразна храна и да му даваме това от което има нужда, дори по няколко бонбона от време на време. В резултат на това, то ще ни се отблагодари като ни накара да се чувстваме по-жизнени, здрави и активни.


Желаете да се раздвижите и да се почувствате в тонус?!
Заповядайте в спортен център Kraftmagnet.
Какви тренировки може да посетите, проверете тук.