През 2017 екипът на Roxley games създава много успешна кампания, която цели да вдъхне нов живот на популярната от 2007 игра Brass. Освен нов и стилен дизайн на шедьовъра на Martin Wallace (Brass Lancashire), се създава и друг вариант на играта, който добавя нови компоненти, стратегии и разнообразие. И двете версии на играта бяха и един от хитовете на престижното изложение за настолни игри в Есен.

Макар и двата варианта да са доста подобни, сякаш Brass Birmingham се радва на по-голям интерес. Може би защото е нещо различно, неиздавано досега, което се опира на позната и харесвана игра, тя е изключително трудна за намиране - в родните магазини играта се изчерпа почти веднага след пристигането й. Дори и в Европа е трудно да се намери в момента (за разлика от Lancashire изданието). 

Основна идея
Brass Birmingham разказва историята на конкурентни предприемачи по време на индустриалната революция. Играта се състои поредица от рундове, в които могат да изпълнят 2 от възможните действия:

  1. Строеж - заплащане на необходимите ресурси и поставяне индустриална плочка на картата

  2. Разширяване на мрежата - добавяне на връзка посредством канал или железопътна линия

  3. Развитие на индустрия - премахване на непостроени плочки от игралната дъска

  4. Продажба - обръщане на до две плочки от индустриите за памук, стоки и грънчарство.

  5. Вземане на заем - получаване на £30 и намаляване на прихода

  6. Разузнаване - изхвърляне на 2 карти, за да получиш локация жокер и индустрия жокер

Играта се състои от две части - канална ера и железопътна ера. Точки се получават в края им в зависимост от създадените връзки и построените индустриални плочки. 

В играта основната цел е правилното боравене с пари и ресурси. Играчите трябва да преценят кога е най-удачно да се вземе заем, как да увеличат прихода си и как да използват картите си по оптимален начин. Важна част е предвиждането на ходовете на другите играчи. Те могат както да ви помогнат, така и да провалят плановете ви. Добрите приходи са от изключителна важност, за да успеете да се развиете добре. Ще изпадате често в ситуация “Ех, защо нямам още една паричка, за да направя това…”. Ще произвеждате въглища и желязо, за да ги използвате в строителството на сградите, а при продажбата на фабриките ще ви необходима бира - за да се почерпите с купувача ;) Ако нямате подходящи карта, можете да използвате ход, за да вземете жокерите за локация и индустрия. Възможностите за стратегия са безброй и това прави играта интригуваща и динамична. Преди да се усетите ще настъпил края на епохата.

Друго предимство на играта е фиксирания брой рундове. Картите са маркер за броя действия, които имате. След като всички карти от тестето биват изтеглени се доиграва с тези, които са ви останали. Няма го елемента на изненада, когато друг играч предизвика края на играта. Така може да оптимизирате стратегията си и да направите всичко, което сте предвидили. 


Преиграваемост
Строенето на нови индустрии е едно от най-важните действия в играта. За него обаче ви трябва карта със съответна локация или индустрия. Това до голяма степен е на късмет, тъй като в ръката си имате само 8 карти. Това прави развитието по картата разнообразно във всяка игра. Разнообразие има и при различния брой играчи - при двама играчи, отпадат две области, при трима една. Основната разлика обаче идва от това, колко хора влияят на картата - създават пътища, произвеждат и харчат ресурси, строят индустрии. Тъкмо сте събрали достатъчно пари и имате необходимата карта, но е напълно възможно друг играч да построи точно там. На случаен принцип се определят и позициите на пазарите за памук, стоки и грънчарство. Това до голяма степен определя и къде е по-подходящо да строите сградите от този  тип. А успеете ли първи да продадете конкретния тип индустрия, ще получите и примамлив бонус.


Компоненти
Да започнем от игралната дъска - картата е двустранна като можете да изберете кой вариант да играете - дневната по-ярка страна  или нощната. Без значение коя ще изберете ще се радвате на красивия макар и мрачен дизайн, който е характерен за епохата. Всеки играч получава борд (отново дневен/нощен), на който се поставят плочките с индустриите в началото на играта. Картите също са много красиви и ни пренасят в тогавашното време. Всичко се допълва и от симпатичните варели с бира, които са и изключително ценен ресурс по време на играта. Въпреки многото плочки, карти и ресурси, всичко се събира компактно в кутията.


Заключение
Играта има доста правила и предоставя различни пътища за победа. Често ще се налага да помагате на противниците си, за да може да изпълните целта си. Ще имате големи планове за бъдещите си ходове, които често ще променяте с по-примамливи избори. Изиграете ли една игра, то със сигурност ще искате още и още - за да пробвате нови стратегии и да поправите решенията, които в последствие сте разбрали, че не са били правилни. Не случайно играта за изключително кратко време се изкачи до топ 50 на boardgamegeek. 


Характеристики:  
Тип: икономическа 
Брой играчи: 2 – 4 
Продължителност на играта: 60 – 120  минути  
Възраст:14+ години 
Издател: Roxley 
Език: Английски (езиково независими компоненти)


В Cybar събота се организират събития с настолни игри, различни турнири и състезания, в които малки и големи играят заедно. Ако и вие искате да станете част от това приключение, може да се присъедините към следващите събития в календара ни със събития на сайта. 

По ваше желание и след подадена заявка може да бъде закупена настолна игра, която да обогати голямата колекция на настолни игри в Cybar.