Представяме ви Dungeon and Dragons - играта, която предизвиква твоето въображение, поставя пред вълнуващи избори и тества късмета ти.

Ето разказа на Роси, главен персонаж – дънджън мастър, която всеки ден води играта в Cybar и поддържа живота на тази вълнуваща паралелна вселена.

М: Здравей Роси, дънджън мастър. Разкажи ни как попадна в центъра на тази игра, как започна всичко?

Р: С играта ме запозна приятел, хареса ми, запалих се и започнах да се интересувам повече. Осмелих се да пробвам да я водя и ми хареса.

М: За какво става дума, каква е основната цел в тази игра и кое я прави толкова завладяваща?

Р: Това е ролева игра, в която въображението е най-важно. Участниците създават образи, по свое желание и са част от един отбор. Всеки път, когато играем, аз, като водещ на играта, ги поставям в различни ситуации, места и им поставям различни цели. А хода на събитията – те решават сами. Основната цел е да извършат поставената мисия, да се преборят със срещащите ги чудовища и препятствия. Тази игра е наистина завладяваща, защото обединява въображението на играча, неговият избор и шанса от хвърлените зарове.

М: Говорим за въображение, за да си представим по-добре, в коя епоха се развива играта. Как изглеждат героите, къде най-често се развиват събитията?

Р: Не можем да кажем, че играта е в определена епоха, но много прилича на средновековието, защото най-често играта ни пренася в малки селца, крепости, гори, планини, замъци и др., които много напомнят на тези от средновековието. Героите са от различни раси, например, елфи, джуджета, хора, полу-дракони, полу-демони и др. Играчите сами избират, как да изглеждат, но те често приличат на познатите ни от книги, филми и т.н. Играчите могат също да избират, класа на героя си, което определя уменията, начина им на воюване и донякъде характера на героя им. Оръжията им са типични – мечове, брадви, лъкове, геги и магия.

М: Как започва една такава игра, колко човека могат да започнат нова история?

Р: Няма ограничение в броя играчи, има минимум 2 или 3 играча, плюс разказвач. Играта започва, когато разказвачът постави всички присъстващи в първата им ситуация. Най-често, това е в странноприемница. След встъпителните указания на разказвача и с хода на играта, героите се запознават и представят себе си. И от там започва всичко...

М: Звучи така, все едно хората започват своя живот в паралелна вселена. А могат ли други хора да се добавят в хода на играта, като нови персонажи?

Р: Винаги могат да се включат нови хора, аз, като разказвач, се старая да въведа новите герои на същото ниво, на което са останалите.

М: Разказваш ли им всичко, което се е случило до сега и какво е отношението на другите играчи към новодошлите?

Р: Преди да започнем, разказвам накратко, до къде другите са стигнали, с приключенията си. Отношението на героите едни към други, зависи изцяло от характера, които играча създава за своя образ.

М: А как се определя - кой колко е успял в играта, дали печели или губи, как се сравняват помежду си героите?

Р: Както казах, героите са в един отбор и те винаги са на едно ниво. В играта, героите могат персонално да печелят оръжия, магически предмети или пари. А относно загубата – могат да бъдат ранени и в най-лошия случай да загинат. След което, могат да създадат нов герой и да продължат играта.

М: Кой решава кога да се прекрати играта и как да свърши? Има ли щастлив край както по филмите или например някакво заключение?

Р: Това зависи изцяло от мен, като разказвач – дънджън мастър. Мога да я приключа за ден или за година. Относно края, това зависи от играчите и техните постъпки.

М: От колко време си дънджън мастър и кое прави един разказвач много добър мастър?

Р: Не съм мастър отдавна, но ежедневно водя една, вече много дълга, игра. Играчите са четирима и играем всеки ден по два-три часа. Често се изморяваме и се налага да продължим на следващия ден.

М: Запомняте ли всичко, което се случва в играта?

Р: По принцип да, но записваме най-важните неща, за да можем да продължим следващ път.

М: Много благодаря за подробния разказ, дънджън мастър Роси. Наистина много интересна паралелна вселена е тази игра. Твоите последни думи:

Р: Историята продължава....