В днешния ни блогпост “на гости” е Гергана Дочева – нашия изключително позитивен и усмихнат кинезитерапевт. Да, в Powwow Club има кинезитерапия от началото на това лято, както и лечебна гимнастика по метода Шрот, индивидуални и групови класове по Пилатес.

Всичко това е част от нашия спортен център Kraftmagnet и неизменна част от концепцията на Powwow Club. Основен двигател в този нови аспект на работа е сама Гергана (Гуши), която вярва в силата на информираността и профилактиката, като ключ за превенция. Тя е свежата сила в залата за Пилатес и гимнастика към спортния център. Ето какво я попитахме и какво ни сподели:

- Здравей Гергана, бихме искали да те представим на нашите клубни членове. Разкажи ни малко повече за себе си и за това, как реши да се насочиш към кинезитерапията и въобще - сферата на физическото здраве?

- Здравей! Мисля, че се случи съвсем естествено - вземането на това решение. Израснала съм в лекарско семейство - медицината присъстваше постоянно в моето детство, движението (във всичките му форми) - също е любопитна тема, към която започнах да си задавам въпроси и да търся отговори от съвсем ранна възраст. Така още на 15 знаех, че някой ден ще се опитам да намеря начин да лекувам и помагам на хората  чрез движение (КинезиТерапия - лечение чрез движение). И така... До ден днешен.

- Още от малка си знаела каква ще твоята мисия.. а кога започна своите стъпки към реализирането ѝ? От колко време си практикуващ кинезитерапевт и това ли е основното ти занимание?

- Завърших НСА "В.Левски" през 2010. От тогава Кинезитерапията е под една или друга форма, (по-официално или  не) е в живота ми . Хах, така де, не съм спирала да практикувам. С времето осъзнах, че практиката в болничните институции, за съжаление, не дава много добра перспектива за удовлетвореност и достатъчно добри резултати - както за мен като специалист, така и за хората, които се нуждаят от този тип услуга. Така започна и търсенето ми на алтернативни пътища, чрез които да достигам до хората и да бъда полезна с това което съм научила през годините. Там някъде се засили и вярата ми в превенцията и профилактиката, като един разумен вариант за противодействие, стил на мислене и поведение.

- А с Пилатеса – как започна всичко? От колко време водиш Пилатес класове?

- Запознах се с метода в Университета, като концепция, която да обогатява и допълва стандартния терапевтичен план при различните състояния в работата ми с пациенти. В последствие осъзнах, че това е гениален начин да се работи с хора и с проблеми в гърба. Продължението на историята е стандартно. Задълбочих се в материята на контрологията в периода на своята бременност. Започнах да практикувам по време на бременността и след раждането. С времето и постоянството осъзнавах все повече и повече принципите и по-важното, доказвах на себе си ефективността им с постигнатите собствени резултати. С две думи - роди се доверие и любов към тази концепция, там и тогава.
После естествено дойде и сформирането на първата ми група по Пилатес, през 2010 - в София. От тогава не съм спирала да работя с групи или индивидуално.

- Другият метод в твоята работа, за който, честно казано от теб научихме, е методът Шрот.   Ти кога и как се запозна с него? Как той стана част от твоята работа?

- Ах, любимата ми история - мога да я нарека есенцията на развитието ми като специалист през всичките тези години. Гръбначните деформитети и състояния бяха най-интересната материя от образованието, е поне за мен. Това се учи във втори курс. Всичко започна с един прекрасен и провокативен преподавател – Доц. Румяна Ташева, докторът, който успя да положи основите на знанията ми по темата, по начин, който в последствие се превърна в моя мечта.  Още тогава беше актуален проблема с гръбначните деформации при подрастващи, но както и сега гласността по темата е някак приглушена. По онова време системите за въздействие се свеждаха до методи на ЛФК (лечебна физкултура) и препоръки за плуване. С времето и практиката се уверих,че това не е най-работещата стратегия и за съжаление доста често този подход не може да предотврати задълбочаването на един вече възникнал проблем, който в доста от случаите стига или до такива усложнения, при които се налага оперативна намеса, или с годините се превръща в предпоставка за други усложнения, които влошават качеството на живот на ежедневно ниво.
Казах си: “Не, трябва да има начин, тялото е такава устойчива и потенциална “машина”... И започна голямото търсене. То продължи дълго, до преди 3 години, когато за пръв път чух за Шрот Метода от колеги. После съвсем естествено дойде и вземането на решението да специализирам в тази насока. Имах щастието да имам ментор и учител в лицето на Никола Йевтич - невероятен професионалист и човек. За мен Шрот Медотът, съчетан с концепцията на Пилатес, както и с думи като: ПРОФИЛАКТИКА < ПРЕВЕНЦИЯ < ИНФОРМИРАНОСТ - са идеалната форма за успех в тази сфера.

- Какви са твоите лични наблюдения за метода и работата по него?

- С две думи - стават чудеса! Резултатите идват и са видими, както за професионално обученото око, така и за самите пациенти и техните родители. Разбира се става дума за ПРОЦЕС - дълъг процес - в разрез с тенденциите на 21 век, където всичко се случва все по-бързо и все по-лесно. При консервативните методи се изисква време, постоянство, осъзнаване, упоритост и търпение, за да се постигнат устойчиви и дългосрочни резултати. Така е с Шрот. Системата от упражнения не се слави като "интересна","забавна" и дори "лека", сред пациентите, но веднъж навлезли в принципите и разбиране на собствените си тела, как и защо упражненията помагат за подобряване на стойката се, те се мотивират и резултатите започват да се случват. Изисква се и кооперативност и ангажираност между всички звена, които участват в процеса - децата, терапевтът, родителите, лекарите. Методът, все още е непознат сред обществото и смятам, че на този етап има още много какво да се надгражда в тази посока.

- Надяваме се работата ти в Kraftmagnet също да допринесе за информираността на Шрот метода, особено след като дава такива добри резултати. Успеха на мисията, която си поела така присърце явно наистина зависи и от постоянството, собственото желание и сътрудничеството на клиентите.
Какво за теб е Powwow Club? Какво те привлече най-силно към това място?

- Работя в Powwow съвсем от скоро - може би съм заека в екипа - oт Юли месец тази година. Запознах се с мястото покрай търсенето на адекватна среда за дъщеря ми в извънучебно време, докато аз не съм наоколо и съм заета, година преди да стана част от екипа. Така покрай всички прекрасни впечатления от Dodo Академия, някак естествено се въвлякох и в интересните събития в Cybar. Намирам концепцията на цялото място – общност-близки, идентични на моята собствена идеология за живот. Харесвам културата, хората, които са част от всичко това (и кафето), пространствата, стилът на общуване. Powwow клуб е като един малък оазис в "градската" среда на Велико Търново.

- Какъв е твоят принос като специалист в Kraftmagnet?

- Пилатес, Шрот терапия, Кинезитерапия, възстановителна и превантивна гимнастика, това са моите “суперсили”. Всичко това се случва в новата зала на Kraftmagnet за Пилатес и гимнастика, на ул. Ниш 7.
Между другото от Октомври започнаха и часовете ми с децата от Додо Академия, в които, освен че ще правим профилактична и възстановителна гимнастика, ще си говорим за важността от здраво тяло (гръб) и как да взимаме превантивни мерки в ежедневието.

- Страхотно е, че ще повлияеш и на най-малките ни клубни членове – Додовците. Започнала си с часовете през Юли... Какви са ти наблюденията до сега? Как протича работния ти процес?

- Имайки в предвид, че залата е абсолютно "бебе", в нея вече се случват чудесни резултати. Има живот. На този етап има по-голям интерес към Шрот терапията, но това е обяснимо, осъзнавайки актуалността на този "проблем" и липсата на алтернативи. Колкото до Пилатес - има още празни шалтета, които чакат с нетърпение да бъдат разпънати.

- Кое препоръчваш повече – групови или индивидуални занимания, какви са плюсовете и минусите?

- Както за всяко нещо в живота и тук има един установен работещ механизъм. Съответно - въвеждането и навлизането в една нова за ума и тялото двигателна активност изисква концентрирано внимание и по-обстоятелствен подход. Винаги е по-добре да се започне с няколко индивидуални часа, в които да се положи една стабилна и осъзната основа, след което може да се мине към участие в груповите занимания.

- Предстои да обявим безплатни профилактични прегледи в Kraftmagnet, за деца и подрастващи, с теб като специалист. Би ли ни разказала повече – какво, как, кога?

- Започваме с безплатни прегледи на децата от Додо Академия и децата на клубните членове на Powwow, като изследванията целят да информират родителите за актуалното физическо състояние на децата им и тяхната стойка, както и да се изработи адекватна и навременна стратегия за подобряването и елиминирането им. Ние, хората работещи по метода, вярваме, че превенцията е най-доброто лечение и сме сигурни, че ще е много полезно за родителите да получат обратна връзка за състоянието на гръбначния стълб при децата. Именно това ще проверим с предстоящите прегледи. Родителите ще получат пълна информация с обяснение за състоянието на децата и ще имат възможност да зададат допълнителни въпроси.

- Това е повече от страхотна възможност. Какво би казала на някой, който се колеба дали да доведе детето си на профилактичен преглед?

- Проблемите на гръбначния стълб в ранна детска възраст и при подрастващите у нас са изключително често срещани. Общо за населението на България статистиката сочи, че около 80% от хората имат някакъв конкретен проблем на костно-мускулната система. Най-често срещана е сколиозата – около 74% от общата статистика, като от нея страдат основно подрастващите в училищна възраст – 4-5% са регистрираните, а редица други дори не знаят, че имат такъв проблем. Тенденцията е тези цифри да нарастват, а именно от нас, родителите, зависи какво ще направим, за да предотвратим подобен проблем при детето си или да вземем мерки при вече възникнал такъв. Колкото по-рано бъде уловен един проблем на опорно-двигателния апарат, толкова по-бързо и ефикасно ще се повлияе той от лечението. Защото, ако едно дете знае какво да прави, за да не предизвика изменения в стойката си, то това е най-доброто лечение. Не отлагайте за утре – здравето на детето ви е важно днес! Помислете за това, каква е неговата стойка, дали има нужда от консултация със специалист и се свържете с такъв, за да можете да направите най-добро за него – да го поверите в ръцете на професионалист.

- Благодарим ти, Гуши, за описателното и откровено интервю. Радваме се, че си част от нашия екип и те подкрепяме с две ръце, защото това, което правиш освен, че е абсолютно в синхрон с концепцията на клуба, е изключително важно и значимо.

Всички клубни членове, които искат да посетят клас или профилактичен преглед в Kraftmagnet, с кинезитерапевта Гергана Дочева могат да ѝ напишат кратък имейл на gergana.docheva@powwow.bg и да уточнят с нея дата и час.

Повече за услугите, цените и условията в залата за Пилатес и гимнастика - тук.