Произходът на карате си остава неизменно скрит зад мъглявините на легендите и ние знаем само това, че неговите корени и разпространение са в Източна Азия между хората, които са приобщени към различни видове вероизповедание. В продължение на дълги години отделните изкуства за самозащита са спечелили свои собствени последователи в разлини региони на Азия, но в основата винаги е съществувала една обща черта. Поради тази причина Карате-До се отнася към един или друг вид от различните източни изкуства за самозащита, за това то е и най-разпространеното от всички.

В течение на много години в Япония карате остава затворено зад дебелите стени на храмовете предимно в тези на Зен-Будизма.То не е било практикувано от обикновените хора, докато самураите не започват да го тренират на територията на храма, където на място научават за съществуването на това изкуство.

Карате-До,такова каквото го познаваме днес е било усъвършенствано преди век от майстор Гичин Фунакоши. Животът на Гичин Фунакошине е твърде интересен и впечатляващ. Предан съпруг и баща на трима сина, учител по литература. Той не предизвиква никого в двубой на живот и смърт, не чупи рогата на бикове, няма самоуверен и арогантен вид, никога даже не излиза извън Япония. Поет и книжовник, той дори не е видял истинска битка. Фунакоши е човек на Пътя. Той не отдава значение на състезанията, подобряването на рекорди, победата в надпревара. Вместо това той подчертава ролята на самоусъвършенстването. Вярва в благоприличието и уважението, което всяко човешко същество дължи на другите.Той е майстор на майсторите. Преди неговото идване в Япония, карате е местна окинавска бойна система. След като се запознава с традиционните японски бойни изкуства, Фунакоши променя карате по техен образец и го прави популярно в цяла Япония. Това е една от най-големите му заслуги към бойните изкуства. Точно затова често се казва, че майстор Фунакоши е велик философ и голям майстор.

Карате-до означава пътят на празната ръка. Шото“ е псевдонимът, с който Гичин Фунакоши подписва литературните си произведения. Шотокан се е наричала залата, която отваря врати през 1936 г., в която тренират неговите ученици. „Кан“ означава клуб, група, дом или школа на японски  език.


Всеки понеделник, сряда и петък в бойната зала на KRAFTMAGNET GYM има тренировка по Шотокан Карате-До за деца от 5 до 14 години. 

За повече информация и безплатна пробна тренировка елате на ул. Ниш 3 или посетете сайта www.powwow.bg