“Ние сме това, което ядем” - една мисъл на Хипократ, която ясно показва пряката връзка между човека и храната. В наши дни всеки се стремни да изглежда добре, прибягва до различни диети и режими, за да постигне мечтаното тяло. Често в натоварения график на съвременния човек се допускат грешки, които се считат за “здравословни”, а всъщност носят точно обратния ефект.  В следващите няколко реда ще ви запознаем с най-често допусканите грешки при храненето на хората, които им пречат да постигнат физическите им цели.


Грешка номер 1 : Пропускане на закуската

“Закуската е най-важното хранене за деня” - всеизвестен израз и то не случайно. Много често се случва сутрин, докато човек бърза, да пропусне първото хранене за деня или пък да вземе нещо на бързо като бисквити, баница, кифла и прочие. Друго често срещано явление е свързано с диетите, които в днешно време са толкова много, че човек лесно би се объркал кое е правилно и кое не. Доста от тях изключват закуската и залагат на гладуване. Това е първата и основна грешка при много хора, когато става на въпрос за здравословен режим. Тук е момента да кажем – Закусвайте! Ако не се чувствате толкова гладни, не е задължително да е обемна, но трябва да бъде балансирана и да дава всички необходими макронутриенти на тялото. Чрез закуската вие ще дадете на тялото си един чудесен старт за деня.,още повече – ще сте заредени с енергия и настроение.


Грешка номер 2:

Както споменахме по-нагоре, някои от диетите залагат на гладуване. Запомнете: с глад не се отслабва или поне не трайно и още повече нездравословно.  Безумните действия на много хора да стоят гладни с часове, защото по този начин няма да си набавят много и излишни калории, са крайно вредни. Освен че не са добре на здравето, след този период на гладуване, хората много често изяждат двойно повече и не толкова качествена храна. Най-добрият вариант е храненето на по-малки порции разпределено развномерно през деня, като времето между самите хранения да е около 3-4 часа. По този начин няма да изпитвате неконтролируем глад и ще сте сити през целия ден.


Грешка номер 3: Прием на голям брой калории чрез течности

Хидратацията е безспорно важен фактор в едно балансирано хранене, но тук става въпрос за онези напитни, които съдържат много калории, които дори и не подозирате, че са там.  Напитки като фреш, овкусено кафе, натурални сокове, енергийни напитки и други, крият в себе си много калории, които провалят голям брой опити за спазването на хранителен режим или диета.  Съдържанието на тези напитки е бедно от към белтъци, мазнини и бавни въглехидрати, докато наличието на захар, фруктоза, глюкозо-фруктозен сироп и други подсладители е на преден план. Важно е хората да разберат, че по този начин не снабдяват тялото си с качествени източници на енергия. Много пъти сме казвали, че сме против строгите диети и че всичко е до правилния балан. Можем да си позволим този тип напитки от време на време, но не трябва да са част от нашето ежедневие. Най-добрата опция за хидратация на тялото е приема на  повече вода.


Грешка номер 4: Прекалено малко движение, а много храна

Правилното и балансирано хранене трябва да се съчетава и със спорт или някаква физическа активност. Ако се храните здравословно, но в големи количества, а не изразходвате приетата с храната енергия, то вие няма да постигнете желаните резултати. Напревете активността част от вашето ежедневие. Отделяйте време за спорт или друг вид физическа активност, правете разходки сред природата или посещавайте различни спортни мероприятия.


Грешка номер 5: Бързи храни

Най-често чуваната фраза е “Бях навън или на път и нямаше какво да ям”. Може би един от най-здравословните навици, що се отнася до хранене, е предварителното приготвяне на храната. Когато сте планували да пътувате или да не сте вкъщи в близките няколко часа може да приготвяте храната си предварително и да си я носите в кутии. Това ще ви спести не само пари, но и ще избегнете нарушаването на здравословните ви навици. Ако пък сте ограничени от към време, най-лесните варианти за плодовете, оризовките или суровите ядки. Те са най-бързата и добра опция, която може да намерите в пакетче.

Нашият съвет към вас е да се опитате да премахнете тези грешки от дневния ви план. По този начин ще се придържате към целта си за един по-здравословен и балансиран начин на живот.